Do małego rondelka wlać wodę, dodać cukier i kakao, rondel postawić na ogniu mieszać do rozpuszczenia cukru. Kiedy cukier rozpuści się całkowicie można zdjąć z ognia, pozostawić do całkowitego wystudzenia. Kiedy syrop cukrowy będzie już zimny można dolać olej.
Do miski przesiać mąkę, sodę i proszek do pieczenia.
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, do sztywnej piany zacząć dodawać cukier, łyżka po łyżce jednocześnie cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Po ubiciu białek z cukrem dodajemy żółtka, jednocześnie miksując. Następnie dolać zimną mieszankękakaowo-olejową cały czas miksując na najniższych obrotach. Można zrobić to przy pomocy szpatułki. W dwóch turach dodać składniki suche, pierwszą turę mieszam mikserem na najniższych obrotach, a drugą delikatnie szpatułką do połączenia się składników.
Blaszkę o wymiarach 23x32 cm wyłożyć papierem do pieczenia, ale tylko dno. Przelać ciasto, delikatnie wyrównać wierzch. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez około 40-45 minut, lub do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć formę z piekarnika i pozostawić do wystudzenia.
Przygotowanie mlecznej pianki
Żelatynę lub agar rozpuścić w niewielkiej ilości wody, do żelatyny wystarczy dolać 70 ml gorącej wody, szybko i dokładnie mieszać do rozpuszczenia, agar namaczamy w zimnej, najlepiej zrobić to tak, jak zaleca producent. Zimną śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru.
Do miski wlać zimny jogurt, lekko zmiksować, dodać ubitą śmietanę, na koniec dodać porcjami żelatynę (lub agar) cały czas miksując. Spróbujcie, czy krem jest wystarczająco słodki w razie potrzeby możecie dodać więcej cukru. Krem wstawić na chwilę do lodówki, ale tylko na kilka minut! Jeśli przetrzymacie go zbyt długo w lodówce to krem zbyt mocno się zetnie.
Wykończenie ciasta
Połamaną na drobne kawałki czekoladę włożyć do rondelka lub miseczki, ustawić na garnku z gotującą się wodą, rozpuścić, kiedy czekolada jest już płynna można dolać śmietanę, polewę trzeba cały czas mieszać. Zdjąć z garnka i przestudzić.
Biszkopt wyjąć z formy, przekroić na pół, poziomo! Dno formy wyłożyć folią spożywczą, włożyć dolną część ciasta, rozsmarować na nim cały krem, przykryć drugim plackiem, delikatnie docisnąć. Formę z ciastem przykryć folią spożywczą, wstawić do lodówki na przynajmniej 3 godziny. Po schłodzeniu, wierzch ciasta polaćpolewą czekoladową, po chwili pokroić ciasto na dowolnej wielkości kawałki. Ciasto przechowujemy w lodówce pod przykryciem, aby nie obsychało.