Mąkę, cukier, sól, suche drożdże wymieszać w misce. Jeśli używacie świeżych drożdży zróbcie rozczyn.
Stopniowo do suchych składników dodawać wodę i olej. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Wyrabiać około 10 minut. Odstawić w cieple miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny, przykryte ściereczką.
Kiedy ciasto wyrośnie, jeszcze raz krótko wyrabiamy i przekładamy do wcześniej wysmarowanej i wysypanej otrębami foremki o wymiarach ok 10×25 -28 cm. Ponownie odstawiamy do podwojenia objętości.
Chleb przed wstawieniem do piekarnika smarujemy roztrzepanym jajkiem z łyżką mleka.
Pieczemy w temperaturze 200°C przez 30-35 minut. Studzimy na kratce.
Smacznego!
Notatki
Wskazówka dla tych, którzy mają maszynę do pieczenia chleba!Wszystkie składniki umieścić według kolejności; płynne, suche i na końcu drożdże. Nastawić program do 'Ciast rosnących' trwa on ok. 1:30 minut. Po tym czasie ciasto przełożyć do przygotowanej formy, odstawić do wyrośnięcia i piec.