½dużejczerwonej paprykipokrojona w drobną kosteczkę
1łyżeczkaoregano
1łyżkinatki piertuszkiposiekane
2łyżkimąki pszennej
2łyżkimąki kukurydzianej
1małejajko
2łyżkibułki tartejw razie gdyby masa była zbyt rzadka
sóldo smaku
pieprzdo smaku
Składniki na sos
500gpomidorów
1małacebula
2ząbkiczosnku
2łyżkioliwy
1łyżeczkaoregano
1garśćorzeszków ziemnychpokrojonych
sóldo smaku
cukierdo smaku jeśli pomidory będą kwaśne
1garśćnatki piertuszki
1łyżeczkapłatków chili
1łyżeczkamielonego kminku
Instrukcje
Wykonanie sosu
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Cebulę również pokroić w kostkę i wrzucić na rozgrzany olej po chwili dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć chwilkę, dodać pomidory i wszystkie przyprawy. Sos gotować na wolnym ogniu do uzyskania dość gęstej konsystencji. Przed podaniem dodać posiekane i uprażone orzechy, posypać natką pietruszki, jeszcze raz doprawić do smaku przyprawami.
Wykonanie medalionów
Do miski wrzucić wszystkie rozdrobnione warzywa, jajko, mąki, przyprawy i ryż. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Z masy formować małe kuleczki, delikatnie spłaszczyć tak, aby powstały medaliki. Smażyć na oleju, aż nabiorą brązowo-miodowego koloru.
Usmażone medaliki podać w gorącym sosie pomidorowym.Smacznego!