Wszystkie składniki umieścić w misce (poza wodą) zagnieść gładkie ciasto w razie potrzeby gdyby ciasto nie kleiło się tak jak trzeba dodać zimną wodę. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do zamrażalnika na około 20-30 minut.
Przygotowanie sosu
W czasie, kiedy ciasto się chłodzi można przygotować sos. Do rondelka włożyć masło rozpuścić, a następnie dosypać mąkę, cały czas mieszać (około 1 minuty) następnie porcjami dolać mleko jednocześnie ciągle mieszając, trzeba uważać, żeby nie zrobiły się grudki. Sos gotować do chwili zgęstnienia, zdjąć z ognia doprawić przyprawami, odstawić do przestudzenia. Dodać jaka, całość wymieszać do uzyskania jednolitej masy.
Pozostałe kroki
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.
Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, podsmażyć cebulę, powinna być lekko złota i miękka. Cebulę przełożyć na talerz. Na tej samej patelni na odrobinie oleju podsmażyć przeciśnięty czosnek, po 30 sekundach dodać szpinak, smażyć tylko chwilkę do momentu zmięknięcia liści, lekko doprawić solą i pieprzem.
Schłodzone ciasto rozwałkować na cieniutki placek, wyłożyć nim spód i boki formy o średnicy 22-23 cm. Spód nakłuć gęsto widelcem, na ciasto położyć kawałek papieru do pieczenia na, który rozsypujemy grubą fasolę lub ciężarki do pieczenia kruchy ciast. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, piec 10 minut, następnie wyjmujemy ciasto z piekarnika zdejmujemy papier wraz z obciążeniem, a formę z ciastem wkładamy ponownie do piekarnia i dopiekamy około 12 minut, spód powinien mieć złoty kolor. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika.
Na podpieczony spód wylać połowę sosu, na sos rozłożyć szpinak, łososia porwanego na kawałki wylać resztę sou, Na wierzch rozłożyć cebulkę i plastry mozzarelli, wstawić do piekarnika, piec przez 25 do 30 minut.
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika posypać tartym parmezanem, tarta podajemy na ciepło z surówką. Na zimno również smakuje wyśmienicie.Smacznego!