3łyżkimasła orzechowegonajlepiej domowej produkcji
6łyżeksosu sojowego
1małacebulapokrojona w kostkę
¼łyżeczkipieprzu cayenne
1łyżeczkasłodkiej papryki
1garśćorzechów zimnych
3ząbkiczosnku
sól
Instrukcje
Piekarnikrozgrzać do temperatury 180 st C.
Podudzia umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. W misce wymieszać wszystkie składniki na sos wraz z cebulą i orzeszkami. Podudzia włożyć do marynaty dokładnie wymieszać, aby całe dokładnie pokryły się nią. Miskę z mięsem przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki, można na całą noc. Oczywiście, jeśli nie macie czasu, to można pominąć ten etap.
Kurczaka przełożyć do żaroodpornego naczynia, jeśli jest przykrywane, to przykryć pokrywką, jeśli nie, to wierzch przykryć folią aluminiową.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C. Kurczaka wstawić do piekarnika, piec przez 35 minut po tym czasie zdjąć przykrywkę lub folię aluminiową i dopiec przez 15 minut w tym czasie można raz wysunąć kurczaka i polać wierch powstałym sosem.
Kurczaka podajemy z ryżem i surówka lub świeżymi warzywami.