200gmarcepanuw bloku, może być również marcepan w czekoladzie
1mały słoiczekdżemu cytrynowego
70gmigdałów
Dodatkowo
białko+1 łyżka mleka
¾szklankicukru pudru
4łyżkisoku z cytrynymoże troszkę więcej, lukier powinien być półpłynny
Instrukcje
Do miski miksera przesiać mąkę, dodać cukier, skórkę otartą z cytryny, szczyptę soli, wymieszać.
Mleko lekko podgrzać, zdjąć z ognia i dodać drożdże dokładnie wymieszać z łyżką mąki, odstawić do spienienia. Masło rozpuścić, przestudzić i odstawić.
Do misi z produktami sypkimi dodać mleko z drożdżami jajka oraz żółtko, wyrabiać ciasto przy pomocy końcówki typu hak, kiedy ciasto zacznie się łączyć w jednolitą masę zacząć dolewać cienkim strumieniem rozpuszczone masło. Wyrabiać przez około 3 minuty na średnich obrotach. Ciasto będzie dość klejące, ale nie dosypujcie więcej mąki. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić na około godzinę w ciepłe miejsce lub do podwojenia objętości.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C, kiedy będzie już gorący uprażyć w nim migdały do uzyskania rumianego koloru około 7 minut. Następnie wyjąć z piekarnika i przestudzić, a następnie posiekać.
Po czasie wyrastania wyjąć ciasto na lekko podsypany mąką blat, odgazować je przez lekkie ugniecenie dłońmi. Ciasto podsypać z dwóch stron mąką, rozwałkować na placek o wymiarach 70x40 cm. Całą powierzchnię ciasta posmarować dżemem, następnie posypać równomiernie prażonymi migdałami. Przy pomocy tarki z grubymi oczkami bezpośrednio na placek zetrzeć marcepan.
Ciasto zaczynamy zwijać w rulon oczywiście od szerszego brzegu. Po zwinięciu rulon dociskamy na całej jego powierzchni, następnie przy pomocy ostrego noża przecinamy rulon na pół, zostawiając kawałek nieprzecięty. Zaplatamy "warkocz" zaczynając od nieprzeciętego końca przekładając jedną część ciasta nad drugą, na końcu zlepiamy dwa końce ze sobą. Teraz formujemy okrągły wieniec. Wieniec przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w środek wieńca można włożyć żaroodporną miseczkę, ale nie jest to koniecznie. Wieniec przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut do wyrośnięcia.
Przed wstawieniem ciasta do piekarnika wieniec posmarować roztrzepanym białkiem z mlekiem. Piec przez 25 minut po tym czasie sprawdzić, czy ciasto jest już upieczone przez wbicie patyczka w jego środek, jeśli jest czysty to można ciasto wyjąć. Jeśli patyczek jest jeszcze oblepiony surowym ciastem, to należy dopiec je przez około 10 minut. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i przekładamy na kratkę, aby przestygł. Najlepiej przenieść go z całym papierem, wieniec jest olbrzymi trzeba więc uważać, aby go nie uszkodzić.
W kubeczku przygotować lukier, czyli wymieszać sok z cytryny z cukrem pudrem, jeszcze ciepły wieniec pomalować półpłynnym lukrem.
Notatki
Wystudzony wieniec przechowujemy szczelnie przykryty folią spożywczą, warto to zrobić, ponieważ ciasto drożdżowe szybko obsycha. Zabezpieczone ciasto będzie również świeże następnego dnia. Ciasto jest ogromne i najlepiej upiec je na dużej blaszce lub w dużej ponad 30 cm średnicy formie.