Piekarnikrozgrzać do temperatury 170 st C z opcją górnej i dolnej grzałki.
Masło rozpuścić w rondelku, zestawić z ognia i dodać sok z cytryny i otartą skórkę z niej (oczywiście wcześniej należy wyszorować cytrynę).
Mąki przesiać do niewielkiej miski, dodać herbatę, proszek do pieczenia i sodę, wymieszać, odstawić.
Jaka wbić do dużej miski, wsypać cukier i zacząć ubijać na wysokich obrotach do otrzymania bardzo puszystej i jasnej masy. Ubijanie jest bardzo ważne i niestety musi trwać około 8 minut, masa powinna być gęsta, puszysta, zwiększy swoją objętość niemalże trzy razy!
Do puszystej masy jajecznej dodać składniki suche w dwóch porcjach miksując na niskich obrotach tylko chwilę do połączenia się składników, następnie wymieszać delikatnie szpatułką. Na koniec dodajemy rozpuszczonej i przestudzone masło z cytryną ponownie delikatnie miksujemy ciasto na małych obrotach do połączenia się wszystkich składników.
Formę na babkę o pojemności 2,5 l, smarujemy masłem i posypujemy mąką, a następnie przelewamy ciasto. Babkę pieczemy przez 45 minut lub do tz. suchego patyczka.
Przygotowanie polewy
W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę, dodać proszek herbaty Matcha, wymieszać na koniec dodać śmietanę w razie potrzeby można dodać jej więcej, tak aby była półpłynna i łatwo można było ją rozsmarować na wierzchu babki.
Po upieczeniu wyjąć babkę z piekarnik i wystudzić, następnie wyjąć z formy i udekorować czekoladą z dodatkiem herbaty lub posypać cukrem pudrem.