500gziemniaków gotowanychugotować z dodatkiem soli tak jak na obiad
2łyżkimąki ziemniaczanejopcjonalnie
Składniki na farsz
500gmielonego mięsa wołowego
300gmielonego mięsa z indyka
sóldo smaku
pieprzdo smaku
3ząbkiczosnku
1dużacebula
Dodatkowo
1dużacebula+ 1 duża do podania
olej do smażenia
100gboczkuopcjonalnie
Instrukcje
Przygotowanie farszu
Mielone mięso włożyć do miski dodać posiekaną w drobną kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić dość intensywnie przyprawami, farsz do kartaczy musi być przyprawiany intensywnie, ponieważ ciasto na kluski jest raczej neutralne w smaku. Farsz odstawić do czasu przygotowania ciasta.
500 g mielonego mięsa wołowego, sól, pieprz, 3 ząbki czosnku, 1 duża cebula, 300 g mielonego mięsa z indyka
Przygotowanie ciasta
Ugotowane, zimne ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zmielić w maszynce do mięsa.
500 g ziemniaków gotowanych
Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce do warzyw o bardzo drobnych oczkach. Można to zrobić przy pomocy robota kuchennego wyposażonego w tarczę do ścierania ziemniaków na placki. Jest to tarcza o najdrobniejszych oczkach.
Przygotować czystą ściereczkę bawełnianą z mocnej tkaniny, na którą wyłożyć część przetartych ziemniaków i dokładnie odcisnąć nadmiar płynu ziemniaczanego. Płyn odciśnijcie do miski, na dnie po chwili zbierze się mąka ziemniaczana, którą należy dodać do masy ziemniaczanej.
1000 g ziemniaków surowych
Masa ziemniaczana powinna być bardzo sucha, do tego trzeba trochę siły i cierpliwości, ale przyłóżcie się, aby później w gotowaniu kluski się nierozpadły.
Przetarte i odciśnięte ziemniaki włożyć do miski, dodać sól skrobię, która zebrała się na dnie naczynia. Wyrobić ciasto, jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie, to znaczy, że ziemniaki były słabo odciśnięte, w takiej sytuacji można dodać odrobinę więcej mąki.
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Do dużego garnka wlać wodę, dodać sól, zagotować.
Z ciasta odcinać kawałki o wadze około 100 g, każdy placuszek rozpłaszczyć na dłoni, placuszek powinien być duży. Na środek nałożyć solidną porcję mięsa, dokładnie skleić kluskę i uformować owalny kształt. Na talerz nasypać kilka łyżek mąki ziemniaczanej. Obtoczyć kluski w mące ziemniaczanej, odłożyć na blat do czasu przygotowania całości.
Gotowe kluski włożyć do gotującej wody, gotować przez około 30 minut, jeśli kluski będą mniejsze niż te zaproponowane przeze mnie, będą potrzebowały mniej czasu na ugotowanie. Podczas gotowanie delikatnie zamieszajcie w garnku, aby kartacze gotowały się równomiernie. Ugotowane kluski wyjmujemy łyżką cedzakową, podajemy z przypieczoną cebulką iboczkiem. Fantastyczne smakują kluski podsmażane na tłuszczu, niektórzy uważają, że są lepsze niż te świeżo wyjęte z wody. Żeby przygotować przypieczoną wersje, należy kluski pokroić w plastry i podsmażyć na tłuszczu do przyrumienienia.
1 duża cebula
Notatki
Do przygotowania ciasta na kluski wybierajcie ziemniaki o dużej zawartości skrobi!Jeśli macie obawy, czy ciasto jest odpowiedniej konsystencji i nie będzie rozlatywało się podczas gotowania, przeprowadźcie próbę. Oderwijcie mały kawałek ciasta, utoczcie kuleczkę i wrzućcie na gotującą się wodę. Jeśli kluska zachowuje swój kształt i nie rozpada się to znak, że ciasto jest idealne. Gdyby jednak rozleciała się, to dodajcie do ciasta więcej mąki ziemniaczanej.