2łyżkisoku z cytrynylub tyle ile potrzebne będzie do uzyskania odpowiedniej konsystencji lukru
1średniejajkodo posmarowania wierzchu
cukier perlistydo posypania wierzchu
Instrukcje
Do miski miksera przesiać mąkę, dodać sól i cukier. Do podgrzanego mleka dodać drożdże, wymieszać, wlać do składników suchych, dodać jajka. Ciasto wyrabiać przy pomocy końcówki typu hak, kiedy ciasto połączy się można dolać stopione przestudzone masło i dalej wyrabiać. Ciasto powinno być dość klejące, po około 3 minutach wyrabiania, miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, może potrwać to około godziny.
Wyrośnięte ciasto wyjąć na blat, lekko podsypać mąką. Rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 55x30cm. Całą powierzchnię ciasta posmarować miękkim masłem, na masło rozsypać całą mieszankę cukru i cynamonu, a następnie migdały, marcepan i żurawinę. Zwinąć ciasto w rulon (dłuższy bok), ostrym nożem pokroić na 20 równych części.
Dużą formę wyłożyć papierem do pieczenia, ślimaczki przełożyć do formy zachowując niewielkie odstępy między nimi. Przykryć folią spożywczą lub wilgotną ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st.C. Ślimaczki przed wstawieniem do piekarnika pomalować rozbełtanym jajkiem i posypać cukrem. Pieczemy około 15-20 minut do zarumienienia się wierzchu bułeczek. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika przełożyć na kratkę. Wierzch polać przygotowanym lukrem lub posypać cukrem pudrem. Smacznego!