2opakowaniażelfiksu 3:1wykorzystujemy 1 i ½ opakowania
1łyżeczkasuszonego imbiru
3łodygimięty
Instrukcje
Rabarbar umyć i obrać, truskawki odszypułkować. Rabarbar pokroić na małe kawałki około 2 cm, wrzucić do garnka razem z truskawkami zasypać cukrem i zostawić na pół godziny.
Owoce w tym czasie puszczą sok, więc możemy wstawić garnek na wolny ogień. Kiedy owoce zaczną wrzeć, przykręcamy ogień na średni i od czasu do czasu mieszamy. Po około 15 minutach zdejmujemy garnek z ognia rozdrabniamy wszystko na gładki mus (nie jest to konieczne). Garnek ponownie stawiamy na ogniu i dokładamy imbir, łodygi mięty, gotujemy przez 5 minut. Teraz dosypujemy Żelfix ciągle mieszając gotujemy jeszcze 5 minut. Wyjmujemy miętę i do umytych i wyparzonych słoików nakładamy gotowy dżem. Mocno zakręcamy słoiki i stawiamy do góry dnem, na 5-10 minut, aby zakrętki dobrze złapały.