Do miski miksera przesiać mąkę dodać sól, wymieszać. W innym naczyniu wymieszać letnie mleko i wodę z drożdżami oraz miodem, wlać do miski z mąką, dodać masło, wyrobić ciasto. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą, odstawić w ciepłe miejsce na godzinę, aby podwoiło swoją objętość.
Po tym czasie ciasto wyjąć na blat podzielić na 12 lub 10 równych części, z każdej uformować wałek o długości 35-40 cm. Wałek zakręcamy jakbyśmy chcieli zawiązać pętelkę, wystawić końce ciasta na zewnątrz wałka, następnie okręcić je wokół powstałego oczka, koniec podwinąć i skleić pod spodem bułki. Uformowane bułki ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem, wierzch bułek przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 20-30 minut do napuszenia.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 210 st C. opcja górnej i dolnej grzałki.
Przed wstawieniem bułek do piekarnika należy pomalować je rozbełtanym jajkiem, a następnie posypać ulubionymi ziarenkami. Bułki pieczemy przez 15-10 minut to uzyskania złotego koloru. Po upieczeniu wyjąć bułki razem z papierem na kratkę, aby przestygły.Smacznego!
Notatki
*Jeśli nie jesteście pewni, czy Wasze drożdże są mocne i żywe zróbcie najpierw rozczyn (z mleka oraz drożdży), jeśli ten po kilkunastu minutach zacznie pracować dodajcie mieszankę do ciasta. Gdyby jednak zdażyło się, że drożdże nie będą aktywne należy wylać zaczyn i kupić nowe drożdże.