Rozgrzać piekarnik do 200°C. Cukinie pokroić na ok. 5 cm części, a następnie pokroić je w słupki. Ułożyć je na dużą blachę, polać oliwą posypać solą, oregano i wszystko dobrze wymieszać dłońmi, tak aby wszystko pokryło się oliwą i przyprawami. Piec około 30 minut, do momentu kiedy cukinie zaczną się złocić na brzegach. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
Fasolkę ugotować w osolonej wodzie, ja proponuję aby fasolka była 'al dente' jest smaczniejsza, więc po uzyskaniu odpowiedniej jędrności należy ją odcedzić i wrzucić na 1 minutę do lodowatej wody, odcedzić.
Wszystkie warzywa umieścić w misce, zlać również całą oliwę z pieczenia cukinii. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dodać drobno posiekaną zieleninę i dokładnie wymieszać. Smacznego!