Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C. Dno formy o średnicy 22 lub 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować.
Do miski przesiać mąki, proszek do pieczenia, wymieszać, dodać mak.
Białka oddzielić od żółtek, białka ubić na sztywną pianę, następnie zacząć dodawać po jednej łyżce cukru cały czas ubijając na najwyższych obrotach, po dodaniu ostatniej łyżki cukru ubijać jeszcze przez 2 minuty. Następnie dodać żółtko po żółtku cały czas miksując.
Składniki suche dodać w trzech porcjach, mieszać bardzo delikatnie łopatką do połączenia się wszystkich składników. Ciasto przelać do przygotowanej formy, wyrównać wierzch, formę wstawić do nagrzanego piekarnika.
Biszkopt pieczemy przez około 35-45 minut lub do tak zwanego suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć biszkopt z piekarnika i upuścić (w formie) z wysokości około 60 cm, odstawić do całkowitego wystudzenia.
Kiedy biszkopt będzie już zimny, nożem delikatnie odkroić brzegi od formy, odpiąć obręcz, biszkopt przekroić na 3 lub 4 blaty.
Przygotowanie kremu
Do wysokiego naczynia wlać zimną śmietanę, ubić na najwyższych obrotach, dodać 2 łyżki cukru, zmiksować.
Do miski włożyć serek, startą skórkę z pomarańczy lekko zmiksować, następnie dodać w dwóch porcjach bitą śmietanę i 2 łyżki dżemu pomarańczowego, zmiksować do połączenie się składników, ewentualnie dosłodzić jeśli uznacie, że krem jest mało słodki.
Wykończenie tortu
Pierwszy blat biszkoptu położyć na paterze lub talerzu i lekko nasączyć ponczem na drugi blat rozsmarować 3 łyżki dżemu, na nasączony blat położyć kilka łyżek kremu i równomiernie rozsmarować po całej powierzchni, przykryć drugim blatem (dżemem do kremu) lekko przysnąć, z góry nasączyć drugi blat, nałożyć krem i przykryć trzecim blatem, który również lekko nasączamy.
Resztą kremu obsmarowujemy boki i wierzch tortu, dekorujemy makiem, kandyzowaną skórką pomarańczową lub innymi dekoracjami.
Tort schładzamy w lodówce przez przynajmniej trzy godziny przed podaniem, przechowujemy również w lodówce najlepiej pod przykryciem.