• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Sprawdzona Kuchnia logo

  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
go to homepage
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
    • Pieczywo
    • Ciasta
  • Newsletter
  • O mnie
×

Strona główna » Torty » Tort makowo-pomarańczowy

Tort makowo-pomarańczowy

Aktualizacja: 29 Lis, 2018 · Opublikowany: 13 Gru, 2016 · przez Anna

Tekst przeczytasz w 3 min

Zapraszam na pyszny tort makowo-pomarańczowy. Przepis na biszkopt makowy poznaliście w poprzednim wpisie, a dziś chciałam zaproponować jak go wykorzystać. Okres przed świąteczny podsunął mi smak tortu. Mak i pomarańcze wydały mi się świetnym połączeniem i sprawdziło się to wspaniale. Tort jest bardzo łatwy do przygotowania, jeśli biszkopt upieczecie dzień lub dwa wcześniej, to tort uda się zrobić w pół godziny. Ubicie śmietany i połączenie jej z serkiem oraz skórką pomarańczowa traw chwilkę pewnie więcej zajmie Wam dekorowanie tortu 😉 Do nasączenia tortu najlepszy będzie likier pomarańczowy lub domowy ekstrakt pomarańczowy, który możecie przygotować sami. Dla wzmocnienia smaku pomarańczy w torcie przyda się dżem pomarańczowy, który również możecie przygotować własnoręcznie lub użyć gotowego ze sklepu. Gorąco namawiam do wypróbowania przepisu, tort jest wspaniały w smaku i bardzo pięknie prezentuje się na stole!

tort makowo pomaranczowy
Print Pin
4.17 from 6 votes

Tort makowo pomarańczowy

Fantastyczny biszkopt makowy z pomarańczową nutą.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Przygotowanie 45 minutes
Gotowanie 45 minutes
Całkowity czas 1 hour 30 minutes
Porcje 12
Autor Anna

🥘 Składniki

Składniki na biszkopt makowy

  • 5 dużych jajek w temperaturze pokojowej
  • 150 g drobnego cukru
  • 120 g mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 10 g mąki ziemniaczanej
  • 200 g maku niebieskiego całego

Składniki na poncz

  • 80 ml likieru pomarańczowego
  • 120 ml świeżego soku pomarańczowego

Składniki na krem

  • 300 g serka mascarpone
  • 400 ml śmietany 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki dżemu pomarańczowego
  • 1 ½ skórki z pomarańczy otarta na małych oczkach

Dodatkowo

  • 1 słoik dżemu pomarańczowego około 180 ml

🔪 Instrukcje

Przygotownie biszkoptu

  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C. Dno formy o średnicy 22 lub 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować.
  • Do miski przesiać mąki, proszek do pieczenia, wymieszać, dodać mak.
  • Białka oddzielić od żółtek, białka ubić na sztywną pianę, następnie zacząć dodawać po jednej łyżce cukru cały czas ubijając na najwyższych obrotach, po dodaniu ostatniej łyżki cukru ubijać jeszcze przez 2 minuty. Następnie dodać żółtko po żółtku cały czas miksując.
  • Składniki suche dodać w trzech porcjach, mieszać bardzo delikatnie łopatką do połączenia się wszystkich składników. Ciasto przelać do przygotowanej formy, wyrównać wierzch, formę wstawić do nagrzanego piekarnika.
  • Biszkopt pieczemy przez około 35-45 minut lub do tak zwanego suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć biszkopt z piekarnika i upuścić (w formie) z wysokości około 60 cm, odstawić do całkowitego wystudzenia.
  • Kiedy biszkopt będzie już zimny, nożem delikatnie odkroić brzegi od formy, odpiąć obręcz, biszkopt przekroić na 3 lub 4 blaty.

Przygotowanie kremu

  • Do wysokiego naczynia wlać zimną śmietanę, ubić na najwyższych obrotach, dodać 2 łyżki cukru, zmiksować.
  • Do miski włożyć serek, startą skórkę z pomarańczy lekko zmiksować, następnie dodać w dwóch porcjach bitą śmietanę i 2 łyżki dżemu pomarańczowego, zmiksować do połączenie się składników, ewentualnie dosłodzić jeśli uznacie, że krem jest mało słodki.

Wykończenie tortu

  • Pierwszy blat biszkoptu położyć na paterze lub talerzu i lekko nasączyć ponczem na drugi blat rozsmarować 3 łyżki dżemu, na nasączony blat położyć kilka łyżek kremu i równomiernie rozsmarować po całej powierzchni, przykryć drugim blatem (dżemem do kremu) lekko przysnąć, z góry nasączyć drugi blat, nałożyć krem i przykryć trzecim blatem, który również lekko nasączamy.
  • Resztą kremu obsmarowujemy boki i wierzch tortu, dekorujemy makiem, kandyzowaną skórką pomarańczową lub innymi dekoracjami.
  • Tort schładzamy w lodówce przez przynajmniej trzy godziny przed podaniem, przechowujemy również w lodówce najlepiej pod przykryciem.
  • Smacznego!
tort makowo pomaranczowy
tort makowo pomaranczowy
Poprzedni wpis « Biszkopt makowy
Kolejny wpis Śledzie w sosie musztardowym »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    Ocena przepisu




  1. Ewa napisał

    31 grudnia, 2019 at 8:31 pm

    5 stars

    Bardzo dziękuję za ten przepis! Trafiłam na niego przypadkiem i mnie skusił. Torcik zrobiony specjalnie na Sylwestra wyszedł imponująco dobrze i pysznie 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      31 grudnia, 2019 at 9:58 pm

      Wspaniale, dziękuję i życzę wspaniałej zabawy i Szczęśliwego Nowego Roku 🙂

      Odpowiedz
  2. Magda napisał

    11 maja, 2017 at 12:39 pm

    1 star
    Wypróbowałam ten przepis dwa razy i pomimo bardzo dokładnego przestrzegania przepisu niestety za każdym razem biszkopt opadł w trakcie pieczenia. Myśle ze jest w nim tez zbyt dużo maku co może powodować opadanie. Biszkopt jest strasznie makowy. Następnym razem dałabym polowe porcji maku.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      11 maja, 2017 at 1:32 pm

      Przykro mi, że biszkopt nie udał się, wiem jak to frustruje...
      Powiem szczerze, że jestem zaskoczona, że biszkopt opada i to w trakcie pieczenia. Biszkopty "lubią" czasami opadać, ale raczej po upieczeniu. Przyczyną może być np. niestabilna temperatura w piekarniku, miałam z tego powodu problemy z różnego rodzaju wypiekami, ale skończyły się, kiedy kupiłam dodatkowy wewnętrzny termometr. Biszkopt był pieczony wielokrotnie przez znajomych i rodzinę i nie miałam do tej pory takiego przypadku, żeby biszkopt opadał.
      Jeśli ilość maku jest zbyt duża dla Pani, smak maku zbyt intensywny to pewnie bardziej przypadłby Pani do gustu biszkopt - piegusek, wystarczy dodać do ciasta podstawowego na biszkopt np. idealny 3-4 łyżki maku, a smak będzie delikatniejszy.
      Pozdrawiam serdecznie i trzymam kciuki za udany biszkopt 🙂

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Anna Małek blog Sprawdzona Kuchnia sprawdzonakuchnia.pl

Mam na imię Ania, uwielbiam gotować dla swojej sporej rodziny i przyjaciół. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.

Więcej o mnie →

Wielkanocne przepisy

  • Babka drożdżowa z marcepanem i czekoladą
  • Sernik pomarańczowy na spodzie z figami
  • Orzechowe ciasto ucierane z malinami
  • Pasztet z królika

Footer

Informacje

  • O mnie
  • Polityka cookie

Newsletter

  • Zapisz się na aktualności i powiadomienia

Kontakt

  • Kontakt
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012-2020 Sprawdzona Kuchnia