Drukuj
sledzie w sosie musztardowym

Śledzie w sosie musztardowym

Śledzik w lekkim sosie musztardowym.

Rodzaj Przystawka
Kuchnia Polish
Keyword cebula, śledzie
Przygotowanie 20 minutes
Porcje 4 Tutaj możesz zmienić ilość porcji
Autor Anna

Składniki

  • 250 g solonych filetów śledziowych
  • 1 łyżka świeżego imbiru
  • 2 łyżki cebuli posiekanej w drobniutka kosteczkę
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • pieprz do smaku

Instrukcja

  1. Śledzie namoczyć w wodzie lub mleku, czas moczenia zależy od tego jak bardzo są słone śledzie, może trwać to godzinę lub kilka. Spróbujcie po jakimś czasie czy nie są zbyt słone.

  2. Następnie wyjąć śledzie z wody i osuszyć, pokroić na kawałki 2 lub 5 cm, zróbcie takie kęsy jakie lubicie najbardziej.

  3. Drobniutko posiekany imbir i cebulę włożyć do miseczki dodać pozostałe składniki i wymieszać dokładnie, doprawić pieprzem.

  4. Świeże listki tymianku lub innego ulubionego zioła umyć i rozdrobnić, dodać do sosu, wymieszać ze śledziami, przełożyć do zamykanego pojemniczka. Odstawić na minimum 24 godziny przed spożyciem do lodówki. W tym czasie śledzie przejdą smakami.

  5. Smaczneog!