4łyżkimąki pszennejw wersji bezglutenowej należy zastąpić mąką ryżową, gryczaną lub mieszanką bezglutenową
100gsera koziegotypu rolada
1łyżeczkatymiankuświeżego
sóldo smaku
pieprzdo smaku
3łyżeczkiszczypiorkusiekanego
olejdo posmarowania gofrownicy
Instrukcje
Cukinię umyć, a następnie 1 sztukę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a drugą na drobnych oczkach, delikatnie posolić i odstawić na kilka minut, następnie odcisnąć nadmiar płynu, który zbierze się w misce.
Do odciśniętej cukinii zetrzeć ser i cebulę, przecisnąć czosnek, dodać pozostałe składniki, wymieszać, w razie potrzeby gdyby ciasto było zbyt płynne można dodać odrobinę więcej mąki.
Rozgrzać gofrownicę, kiedy jest już gorąca posmarować ją odrobina oleju roślinnego, nakładać porcję ciasta, piec na złoty kolor.
Gofry z cukinii podajemy gorące z sosem lub ze śmietaną i surówkami.
Smacznego!
Notatki
Cukinia po odciśnięciu płynu traci sporo na objętości! Podana ilość wystarcza na obiad dla dwóch osób.