• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Gofry » Gofry z cukinii

Gofry z cukinii

Aktualizacja: 23 cze, 2020 · Opublikowany: 19 lip, 2016 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Najlepszy sezon na potrawy z cukinii właśnie się zaczyna! Postanowiłam przygotować bardzo lubiane przez nas placuszki z dodatkiem sera koziego, ale dziś będą w wersji fit bez użycia dużej ilości tłuszczu. Zapraszam na wspaniałe gofry z cukinii! Przepis jest banalnie prosty, wystarczy zetrzeć na tartce większość składników przyprawić ciasto i zabrać się za pieczenie. Oczywiście potrzebna będzie do tego gofrownica, dzięki której przygotujemy beztłuszczową wersję znanych już placuszków z cukinii. Klasycznie placuszki smażone na patelni niestety nasiąkają tłuszczem. I mimo że są smaczne to jednak "wchodzi" do nich troszkę niepotrzebnych kalorii. Użycie gofrownicy pozwala na upieczenie placuszków praktycznie bez użycia tłuszczu! Smak gofrów jest wspaniały, a to dzięki dodatkowi aromatycznego koziego sera. Do gofrów można podać kwaśną śmietanę lub duszone warzywa ze świeżą słodko kwaśną surówką z ogórka. Zdrowo i smacznie przepis na gofry z cukinii jest również w wersji bezglutenowej, smacznego!

To jak bardzo chrupiące gofry wyjdą, to zależy od mocy gofrownicy, im mocniejsza, tym lepiej 🙂

Gofry z cukinii
Print Pin
Bądź pierwszy!

Gofry z cukinii

Fantastyczne gofry obiadowe w wersji fit!
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Obiad
Porcji 2
Przygotowanie 10 minutes
Gotowanie 30 minutes
Całkowity czas 40 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 2 średnie cukinie (lub jedna duża)
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 średnie jajka
  • 4 łyżki mąki pszennej (w wersji bezglutenowej należy zastąpić mąką ryżową, gryczaną lub mieszanką bezglutenową)
  • 100 g sera koziego (typu rolada)
  • 1 łyżeczka tymianku (świeżego)
  • sól (do smaku)
  • pieprz (do smaku)
  • 3 łyżeczki szczypiorku (siekanego)
  • olej (do posmarowania gofrownicy)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Cukinię umyć, a następnie 1 sztukę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a drugą na drobnych oczkach, delikatnie posolić i odstawić na kilka minut, następnie odcisnąć nadmiar płynu, który zbierze się w misce.
  • Do odciśniętej cukinii zetrzeć ser i cebulę, przecisnąć czosnek, dodać pozostałe składniki, wymieszać, w razie potrzeby gdyby ciasto było zbyt płynne można dodać odrobinę więcej mąki.
  • Rozgrzać gofrownicę, kiedy jest już gorąca posmarować ją odrobina oleju roślinnego, nakładać porcję ciasta, piec na złoty kolor.
  • Gofry z cukinii podajemy gorące z sosem lub ze śmietaną i surówkami.
  • Smacznego!

📋 Notatki

Cukinia po odciśnięciu płynu traci sporo na objętości! Podana ilość wystarcza na obiad dla dwóch osób.
gofry z cukinii
Gofry z cukinii
« Bułeczki hamburgerowe
Torcik z czarną porzeczką »

Reader Interactions

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Lato

  • Galaretka z czerwonej porzeczki
  • Ogórki kiszone
  • Lemoniada rabarbarowa
  • Gofry drożdżowe

Więcej przepisów na lato →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →