20gorzechów laskowychwłoskich lub migdałów drobno siekanych
15gkandyzowanej skórki z pomarańczy
1białko
Składniki na syrop
100gcukru trzcinowego
80mlwody
1łyżkaskórki z cytrynyotartej
Instrukcje
Przygotowanie masy makowej
Białko ubić na sztywną pianę, odstawić.
Do miski wsypać mielony mak i zalać go gorącą wodą, przykryć i odstawić na 20-30 minut, po tym czasie odcisnąć dokładnie z wody można zrobić to przy pomocy gazy, na sitko wyłożyć gazę, wylać mak, uformować sakiewkę i odcisnąć wodę, mak przełożyć do miski dodać wszystkie składniki, wymieszać dokładnie, na koniec dodać ubite białko delikatnie wymieszać. Miskę z masą przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki.
Przygotowanie ciasta
Do miski miksera wsypać mąkę, skórkę z cytryny, drożdże i cukier, wymieszać.
Do mieszania ciasta drożdżowego używamy końcówki typu hak!
Do składników sypkich dodać (nie przerywając pracy miksera) jajka i wodę, wyrabiać ciasto na średnich obrotach około 2 minuty.
Po tym czasie dodać sól i pokrojone na kawałeczki miękkie masło, ciasto wyrabiać jeszcze przez około 4 minut na średnich obrotach, ciasto powinno być gładkie i błyszczące.
Podczas wyrabiania należy zeskrobać resztki ciasta ze ścianek miksera obsypując je odrobiną mąki, całe ciasto powinno odkleić się od ścianek miski miksera podczas wyrabiania.
Dużą miskę wysmarować olejem, przełożyć do niej wyrobione ciasto, przykryć folią spożywczą i odstawić na całą noc do lodówki, minimalny czas chłodzenia ciasta w lodówce to 8 godzin.
Tuż przed pieczeniem przygotować keksówkę o wymiarach 23 x 10 cm wykładając ją papierem do pieczenia.
Ciasto wyjąć z lodówki, lekko podsypać mąką blat, ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 38 x 28 cm.
Na rozwałkowany placek rozsmarować przygotowaną masę makową, pozostawiając 1,5 cm nieposmarowanego brzegu.
Prostokąt zwinąć w rulon zaczynając od dłuższego brzegu ciasta, (brzegi ciasta można zwilżyć odrobiną wody, aby lepiej się sklejały) końcówki ciasta zlepić, a boczne łączenie umieścić pod spodem rulonu, delikatnie uformować równy i zwarty rulon gładząc go dłońmi.
Ostrym nożem przekroić rulon na pół - wzdłuż, nie docinać do końca ciasta, zostawiając tym samym końcówki rulonu całe, a następnie skręcić świderek, zaplatając dwa kawałki ciasta jeden nad drugim, koniec świderka skleić razem, podwinąć sklejoną część pod spód ciasta, delikatnie przenieść ciasto do przygotowanej foremki.
Jeśli wyda się Wam to zbyt trudne to można uformowany rulon w całości przenieść do formy (ułożyć zlepieniem do dołu) i ukiśnie naciąć dwa razy wierch ciasta, to chyba łatwiejszy i wygodniejszy sposób :)
Formę przykryć zwilżoną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 20 do 35 minut.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 st C z opcją górnej i dolnej grzałki, a z termoobiegiem 170 st C.
Ciasto pieczemy przez 30 minut do tak zwanego suchego patyczka.
Podczas pieczenia ciasta przygotować syrop cukrowy:
Do rondla wlać wodę dodać skórkę z cytryny i cukier, gotować do całkowitego rozpuszczenia się cukru, zestawić z ognia i wystudzić.
Ciasto po wyjęciu z piekarnika pomalować syropem, należy wykorzystać do tego cały przygotowany syrop, kiedy ciasto przestygnie, wyjąc je z formy chwytając za papier i przenieść na kratkę, pozostawić do całkowitego wystudzenia.