• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Sprawdzona Kuchnia logo

  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
go to homepage
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
    • Pieczywo
    • Ciasta
  • Newsletter
  • O mnie
×

Strona główna » Ciasta drożdżowe » Makowiec II

Makowiec II

Aktualizacja: 2 Gru, 2018 · Opublikowany: 20 Gru, 2015 · przez Anna

Tekst przeczytasz w 3 min

Bardzo łatwy przepis na makowiec II! Pracę w tym przepisie dzielimy na dwa etapy. Pierwszy etap to przygotowanie ciasta, które trwa to tylko 10 minut. Ciasto po wyrobieniu należy umieścić w lodówce najlepiej na całą noc lub minimum na 8 godzin. Tego samego dnia można również przygotować masę makową z poniższego przepisu lub użyć gotowej masy z puszki. Do domowej masy najlepiej użyć mielonego maku co zaoszczędza nam czasu, bo nie trzeba będzie go mielić! Następnego dnia wystarczy wyjąć ciasto z lodówki rozwałkować, rozsmarować masę makową zwinąć, ponacinać, upiec i prawie gotowe. Po upieczeniu pozostaje nam nasączyć makowiec syropem cukrowym!

W tym przepisie nie musicie obawiać się, że makowiec popęka Wam lub rozsypie się podczas pieczenia. Sami go nacinamy i skręcamy, więc nic złego już stać się nie może 🙂 Makowiec jest rewelacyjny, ciasto jest jednym z najlepszych drożdżowych ciast, jest puszyste, elastyczne i wilgotne. Dzięki syropowi cukrowemu jest jeszcze lepsze i dłużej zachowuje świeżość. Przy przechowaniu pamiętajmy o odpowiednim zabezpieczeniu ciast przed wysychaniem. Najlepiej przechowywać je w pojemnikach lub pod przykryciem, można również owinąć w folię spożywczą, ciasto dłużej zachowa świeżość i nie obeschnie. Gorąco polecam!

makowiec II
Print Pin
5 from 4 votes

Makowiec II

Szybki przepis na wspaniały makowiec nasączony syropem cukrowym.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Przygotowanie 30 minutes
Gotowanie 30 minutes
Całkowity czas 1 hour
Porcje 1
Autor Anna

🥘 Składniki

Składniki na ciasto drożdżowe

  • 270 g mąki pszennej odrobina do podsypania
  • 50 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 1 łyżka skórki z cytryny otartej
  • 75 g masła miękkiego
  • 2 śerdnie jajka małe
  • 60 ml wody
  • 1 szczypta soli

Składnki na masę makową

  • 110 g mielonego maku
  • 1 łyżka masła miękkiego
  • 30 g żurawiny siekanej lub fig, rodzynek ...
  • 80 g miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 30 g batonika marcepanowego w czekoladzie posiekanego
  • 20 g orzechów laskowych włoskich lub migdałów drobno siekanych
  • 15 g kandyzowanej skórki z pomarańczy
  • 1 białko

Składniki na syrop

  • 100 g cukru trzcinowego
  • 80 ml wody
  • 1 łyżka skórki z cytryny otartej

🔪 Instrukcje

Przygotowanie masy makowej

  • Białko ubić na sztywną pianę, odstawić.
  • Do miski wsypać mielony mak i zalać go gorącą wodą, przykryć i odstawić na 20-30 minut, po tym czasie odcisnąć dokładnie z wody można zrobić to przy pomocy gazy, na sitko wyłożyć gazę, wylać mak, uformować sakiewkę i odcisnąć wodę, mak przełożyć do miski dodać wszystkie składniki, wymieszać dokładnie, na koniec dodać ubite białko delikatnie wymieszać. Miskę z masą przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki.

Przygotowanie ciasta

  • Do miski miksera wsypać mąkę, skórkę z cytryny, drożdże i cukier, wymieszać.
  • Do mieszania ciasta drożdżowego używamy końcówki typu hak!
  • Do składników sypkich dodać (nie przerywając pracy miksera) jajka i wodę, wyrabiać ciasto na średnich obrotach około 2 minuty.
  • Po tym czasie dodać sól i pokrojone na kawałeczki miękkie masło, ciasto wyrabiać jeszcze przez około 4 minut na średnich obrotach, ciasto powinno być gładkie i błyszczące.
  • Podczas wyrabiania należy zeskrobać resztki ciasta ze ścianek miksera obsypując je odrobiną mąki, całe ciasto powinno odkleić się od ścianek miski miksera podczas wyrabiania.
  • Dużą miskę wysmarować olejem, przełożyć do niej wyrobione ciasto, przykryć folią spożywczą i odstawić na całą noc do lodówki, minimalny czas chłodzenia ciasta w lodówce to 8 godzin.
  • Tuż przed pieczeniem przygotować keksówkę o wymiarach 23 x 10 cm wykładając ją papierem do pieczenia.
  • Ciasto wyjąć z lodówki, lekko podsypać mąką blat, ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 38 x 28 cm.
  • Na rozwałkowany placek rozsmarować przygotowaną masę makową, pozostawiając 1,5 cm nieposmarowanego brzegu.
  • Prostokąt zwinąć w rulon zaczynając od dłuższego brzegu ciasta, (brzegi ciasta można zwilżyć odrobiną wody, aby lepiej się sklejały) końcówki ciasta zlepić, a boczne łączenie umieścić pod spodem rulonu, delikatnie uformować równy i zwarty rulon gładząc go dłońmi.
  • Ostrym nożem przekroić rulon na pół - wzdłuż, nie docinać do końca ciasta, zostawiając tym samym końcówki rulonu całe, a następnie skręcić świderek, zaplatając dwa kawałki ciasta jeden nad drugim, koniec świderka skleić razem, podwinąć sklejoną część pod spód ciasta, delikatnie przenieść ciasto do przygotowanej foremki.
  • Jeśli wyda się Wam to zbyt trudne to można uformowany rulon w całości przenieść do formy (ułożyć zlepieniem do dołu) i ukiśnie naciąć dwa razy wierch ciasta, to chyba łatwiejszy i wygodniejszy sposób 🙂
  • Formę przykryć zwilżoną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 20 do 35 minut.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 st C z opcją górnej i dolnej grzałki, a z termoobiegiem 170 st C.
  • Ciasto pieczemy przez 30 minut do tak zwanego suchego patyczka.
  • Podczas pieczenia ciasta przygotować syrop cukrowy:
  • Do rondla wlać wodę dodać skórkę z cytryny i cukier, gotować do całkowitego rozpuszczenia się cukru, zestawić z ognia i wystudzić.
  • Ciasto po wyjęciu z piekarnika pomalować syropem, należy wykorzystać do tego cały przygotowany syrop, kiedy ciasto przestygnie, wyjąc je z formy chwytając za papier i przenieść na kratkę, pozostawić do całkowitego wystudzenia.
  • Smacznego!
makowiec II
makowiec II
Poprzedni wpis « Pierogi bezglutenowe
Kolejny wpis Piernik staropolski - część II »

Reader Interactions

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ocena przepisu




Pierwszy Sidebar

Anna Małek blog Sprawdzona Kuchnia sprawdzonakuchnia.pl

Mam na imię Ania, uwielbiam gotować dla swojej sporej rodziny i przyjaciół. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.

Więcej o mnie →

Wielkanocne przepisy

  • Babka drożdżowa z marcepanem i czekoladą
  • Sernik pomarańczowy na spodzie z figami
  • Orzechowe ciasto ucierane z malinami
  • Pasztet z królika

Footer

Informacje

  • O mnie
  • Polityka cookie

Newsletter

  • Zapisz się na aktualności i powiadomienia

Kontakt

  • Kontakt
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012-2020 Sprawdzona Kuchnia