5sztukjajdużych i koniecznie w temperaturze pokojowej
30gkakaobez żadnych dodatków
Instrukcje
Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 st C.
Dno formy o średnicy 22-23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz, boki można posmarować masłem lub pozostawić suche bez smarowania.
Przesiać mąkę i kakao, odstawić do drugiej miseczki przesiać cukier puder.
Pierwszy sposób
Jajka wbić do miski miksera dodać przesiany cukier, ubić na puszystą gęstą i jasną masę, może trwać to 10-15 minut, na średnich obrotach, najlepiej sprawdzi się do tego typu pracy mikser stacjonarny.
Kiedy jajka potroją swoją objętość, a konsystencja będzie przypominała gęsty mus lub bitą śmietanę można dodać przesianą mąkę z kakaem.
Składniki suche dodajemy w dwóch porcjach mieszamy delikatnie rózgą lub łopatką zagarniając masę od spodu zróbcie to delikatnie, ale dokładnie tak, żeby składniki suche połączyły się z masą jajeczną, ciasto przelewamy do przygotowanej formy, wyrównać wierzch i wstawić do piekarnika.
Piec przez 35-40 minut, po około 30 minutach można sprawdzić czy biszkopt jest już gotowy, wbijając w środek patyczek do szaszłyków, jeśli po wyjęciu będzie suchy to znak, że biszkopt jest już upieczony.
Wyłączyć piekarnik pozostawić biszkopt na 15 minut w zamkniętym piekarniku. Po tym czasie uchylić drzwiczki i odczekać jeszcze 10 minut, aby przestygł.
Przełożyć formę z ciastem na kratkę i po całkowitym wystudzeniu przekroić na dwa lub trzy blaty.
Drugi sposób
Znany z przepisu na biszkopt idealny. Białka oddzielić od żółtek, z białek ubić sztywną pianę, a następnie dodawać cukier łyżka po łyżce ciągle ubijając, białka powinny być ubite tak jak na bezę czyli masa musi być sztywna i błyszcząca.
Kolejnym krokiem jest dodanie żółtek jedno po drugim - nie przerywając miksowania na średnich obrotach.
Dodać składnik suche w dwóch porcjach do masy jajecznej, delikatnie miksując na najniższych obrotach, choć lepiej jest wymieszać delikatnie szpatułką, tę czynność należy wykonywać naprawdę delikatnie, aby piana jak najmniej opadła.
Ciasto przelać do przygotowanej formy, wstawić do nagrzanego piekarnia na środkową półkę.
Biszkopt pieczemy bez termoobiegu przez 35-40 minut, po około 30 minutach można sprawdzić czy biszkopt jest już gotowy, wbijając w środek patyczek do szaszłyków, jeśli po wyjęciu będzie suchy to znak, że biszkopt jest już upieczony.
Teraz można wyjąć formę z biszkoptem z piekarnika i upuścić z wysokości około 60 cm na podłogę, formę odstawić na kratkę całkowicie wystudzić, oddzielić brzegi biszkoptu od obręczy najlepiej odciąć delikatnie nożem, odpiąć obręcz, wyjąć biszkopt, przeciąć na dwa lub trzy blaty.