Drukuj
tort marchewkowy

Tort marchewkowy

Ciężki i wilgotny z dużą ilością orzechów włoskich, bardzo smaczny!

Rodzaj Desery
Kuchnia American
Keyword marchewka, orzechy
Przygotowanie 30 minutes
Gotowanie 30 minutes
Razem 1 hour
Porcje 12 Tutaj możesz zmienić ilość porcji
Autor Anna

Składniki

Składniki na ciasto

  • 230 g cukru trzcinowego damamera
  • 4 jajka duże
  • 240 ml oleju roślinnego
  • 130 g musu z jabłek
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego opcjonalnie można w zamian dodać 1 łyżkę cukru waniliowego
  • 130 g orzechów włoskich posiekanych
  • 315 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka imbiru w proszku
  • 1 łyżkeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sól
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej mielonej
  • szczypta pieprzu czarnego
  • 260 g marchwi startej na tarce o grubych oczkach
  • 4 łyżki kakao

Składniki na krem

  • 450 g serka typu Philadelphia
  • 100 g masła w temperaturze pokojowej
  • 3 łyżki cukru pudru cukru można dodać troszkę więcej, do smaku
  • 100 g śmietany 30 %
  • 3/4 szklanki orzechów włoskich lub laskowych - siekanych

Instrukcja

Przygotowanie ciasta

  1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C, przygotować dwie formy o średnicy 22 cm ich dno wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować masłem.

  2. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać wszystkie przyprawy, wymieszać i odstawić. Do innej miski wlać olej, dodać jajka, ekstrakt waniliowy i cukier, całość wymieszać ręcznie najlepiej trzepaczką.

  3. Do trzeciej miski zetrzeć marchew na dużych oczkach, dodać posiekane orzechy. Teraz wystarczy połączyć składniki i tak, do składników suchych dodać składniki mokre wymieszać trzepaczką lub gumową szpatułką na koniec dodać marchew i orzechy, dokładnie wymieszać do połączenia się wszystkich składników.

  4. Ciasto podzielić na dwie równe części, do jednej z nich dodać kakao i ponownie wymieszać, ciasta rozlać do foremek, wstawić do nagrzanego piekarnika.

  5. Ciasto pieczemy przez około 30 minut lub to tz. suchego patyczka, najlepiej do tego celu użyć patyczka do szaszłyków, patyczek wbijamy w ciasto i natychmiast wyjmujemy i sprawdzamy, czy jest na nim surowe ciasto, jeśli patyczek nie jest obklejony surowym ciastem to znak, że ciasto jest już upieczone. Gdyby na patyczku było jednak trochę surowego ciasta trzeba wydłużyć odrobinę czas pieczenia. Po upieczeniu wyjąć ciasta z formy i wystudzić

Przygotownie kremu

  1. Do miski włożyć miękkie masło i cukier miksować przez 2 minuty następnie dodać serek i dalej miksować do połączenia się składników. Śmietanę ubić na sztywno, dodać ją do serka zmiksować całość na jednolity puszysty krem.

  2. Przygotowanym kemem (około połowa) nałożyć na jeden blat ciasta, wyrównać powierzchnię kremu i przykryć drugim plackiem, reszta kremu wyłożyć na wierzch i boki tortu. Boki i wierzch udekorować siekanymi orzechami lub kolorowymi cukierkami.

  3. Tort schłodzić przed podaniem.

  4. Smacznego!

Notatki

Ja do jednej części ciasta dodałam kakao, ale można pominąć je. 

Ciasto można również upiec w prostokątnej formie, a po upieczeniu przekroić wzdłuż na pół i przełożyć kremem.