• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Torty » Tort marchewkowy

Tort marchewkowy

Aktualizacja: 23 cze, 2020 · Opublikowany: 25 sty, 2017 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

W prostocie siła! Takie nieskomplikowane przepisy lubię najbardziej, nie wymagają wiele pracy, a efekt jest wspaniały! Tort marchewkowy jest wyśmienity, ciasto jest sprężyste, kremowe dość ciężkie. Przełożone delikatnym kremem z dużą ilością orzechów włoskich, które smakuje po prostu obłędnie. Ciasto podzieliłam na dwie części do jednej z nich, dodałam kakao, które wspaniale pasuje do korzennego smaku ciasta. Oczywiście kakao można pominąć i przygotować klasyczną wersję. Moje dzieci oszalały na punkcie tortu marchewkowego, tort zniknął błyskawicznie, a po ostatni kawałek była niezła przepychanka. Mam już zamówienie na kolejny tort, ale następnym razem upiekę muffinki. Oczywiście podzielę się z Wami przepisem, a tymczasem możecie spróbować również pysznego ciasta marchewkowego z dużą ilością bakalii, sama nie wiem, które jest lepsze. Spróbujcie i sami oceńcie, zapraszam!

tort marchewkowy
Print Pin
5 z 3 głosów

Tort marchewkowy

Ciężki i wilgotny z dużą ilością orzechów włoskich, bardzo smaczny!
Autor Anna
Kuchnia Amerykańska
Rodzaj Desery
Porcji 12
Przygotowanie 30 minutes
Gotowanie 30 minutes
Całkowity czas 1 hour
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na ciasto

  • 230 g cukru trzcinowego (damamera)
  • 4 jajka (duże)
  • 240 ml oleju roślinnego
  • 130 g musu z jabłek
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie można w zamian dodać 1 łyżkę cukru waniliowego)
  • 130 g orzechów włoskich (posiekanych)
  • 315 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka imbiru (w proszku)
  • 1 łyżkeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sól
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej (mielonej)
  • szczypta pieprzu czarnego
  • 260 g marchwi (startej na tarce o grubych oczkach)
  • 4 łyżki kakao

Składniki na krem

  • 450 g serka (typu Philadelphia)
  • 100 g masła (w temperaturze pokojowej)
  • 3 łyżki cukru pudru (cukru można dodać troszkę więcej, do smaku)
  • 100 g śmietany (30 %)
  • ¾ szklanki orzechów włoskich (lub laskowych - siekanych)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

Przygotowanie ciasta

  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C, przygotować dwie formy o średnicy 22 cm ich dno wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować masłem.
  • Do dużej miski przesiać mąkę, dodać wszystkie przyprawy, wymieszać i odstawić. Do innej miski wlać olej, dodać jajka, ekstrakt waniliowy i cukier, całość wymieszać ręcznie najlepiej trzepaczką.
  • Do trzeciej miski zetrzeć marchew na dużych oczkach, dodać posiekane orzechy. Teraz wystarczy połączyć składniki i tak, do składników suchych dodać składniki mokre wymieszać trzepaczką lub gumową szpatułką na koniec dodać marchew i orzechy, dokładnie wymieszać do połączenia się wszystkich składników.
  • Ciasto podzielić na dwie równe części, do jednej z nich dodać kakao i ponownie wymieszać, ciasta rozlać do foremek, wstawić do nagrzanego piekarnika.
  • Ciasto pieczemy przez około 30 minut lub to tz. suchego patyczka, najlepiej do tego celu użyć patyczka do szaszłyków, patyczek wbijamy w ciasto i natychmiast wyjmujemy i sprawdzamy, czy jest na nim surowe ciasto, jeśli patyczek nie jest obklejony surowym ciastem to znak, że ciasto jest już upieczone. Gdyby na patyczku było jednak trochę surowego ciasta trzeba wydłużyć odrobinę czas pieczenia. Po upieczeniu wyjąć ciasta z formy i wystudzić

Przygotownie kremu

  • Do miski włożyć miękkie masło i cukier miksować przez 2 minuty następnie dodać serek i dalej miksować do połączenia się składników. Śmietanę ubić na sztywno, dodać ją do serka zmiksować całość na jednolity puszysty krem.
  • Przygotowanym kemem (około połowa) nałożyć na jeden blat ciasta, wyrównać powierzchnię kremu i przykryć drugim plackiem, reszta kremu wyłożyć na wierzch i boki tortu. Boki i wierzch udekorować siekanymi orzechami lub kolorowymi cukierkami.
  • Tort schłodzić przed podaniem.
  • Smacznego!

📋 Notatki

Ja do jednej części ciasta dodałam kakao, ale można pominąć je. 
Ciasto można również upiec w prostokątnej formie, a po upieczeniu przekroić wzdłuż na pół i przełożyć kremem. 
tort marchewkowy
tort marchewkowy
« Gofry z łososiem
Chleb z figami »

Reader Interactions

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}