150gpłatków kukurydzianychniesłodzonych - można płatki zastąpić ciastkami pełnoziarnistymi
60gbiałej czekolady
30gmasła
Składniki na masę serową
700gtwarogutrzykrotnie mielonego
200gserka mascarpone
150gmleczka skondensowanegosłodzonego
2łyżeczkiekstraktu waniliowegolub 1 małe opakowanie cukru wanilinowego
1łyżkamąki ziemniaczanej
1łyżkamąki pszennej- w przypadku wersji bezglutenowej pominąć mąkę pszenną, a w jej miejsce dodać więcej mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
150gmalinmrożonych
140gbiałej czekoladypokrojonej w drobną kostkę
czerwony barwnik spożywczy- ilość barwnika uzależniona jest od tego jakiego rodzaju będzie to barwnik, może być w paście, żelu, płynie lub proszku - opcjonalnie
Dodatkowo
1słoiczekdżemu malinowego
1szklankaświeżych malindo dekoracji - opcjonalnie
Instrukcje
Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 st C.
Dno formy o średnicy 21-23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Przygotowanie spodu
W małym rondelku roztopić masło z czekoladą, zdjąć z ognia
Do miski wsypać płatki kukurydziane, rozgnieść je dłonią na drobne kawałki, dodać masło z czekoladą, wymieszać, masę wyłożyć na dno formy, delikatnie ugnieść, odstawić do lodówki na czas przygotowania masy.
Przygotowanie masy serowej
Do dużej miski włożyć wszystkie składniki poza malinami, czekoladą i barwnikiem, wymieszać przy pomocy trzepaczki lub dużej łyżki, tylko do połączenia się składników. Nie miksować, aby nie napowietrzyć zbytnio masy, ponieważ napowietrzona masa serowa urośnie podczas pieczenia, a następnie opadnie.
Do wymieszanej masy dodać barwnik spożywczy - opcjonalnie.
Na koniec dodać maliny i posiekaną czekoladę, ponownie wymieszać. Masę przelać do przygotowanej formy, wyrównać wierzch.
Na najniższą półkę w piekarniku wstawić naczynie żaroodporne z gotującą się wodą, a na półkę wyższą piekarnika wstawić sernik.
Sernik pieczemy przez 60-70 minut, (z opcją górnej i dolnej grzałki) jeśli pod koniec pieczenia wierzch zacznie się zbyt mocno przypiekać, przykryjcie go kawałkiem folii aluminiowej lub zmniejszcie temperaturę o 10 st C.
Po upieczeniu pozostawiamy sernik w uchylonym piekarniku do przestygnięcia, następnie wyjmujemy z piekarnika i całkowicie studzimy. Kiedy sernik jest już zimny można wstawić go do lodówki i schłodzić przed podaniem przez minimum 4 godziny, a najlepiej całą noc.
Przed podaniem udekorować wierzch sernika dżemem malinowych oraz malinami.
Sernik przechowujemy w lodówce najlepiej pod przykryciem, aby nie obsychał.
Notatki
Twaróg na sernik można zmielić własnoręcznie lub kupić już gotowy mielony. Jeśli będziecie używać gotowego twarogu, już zmielonego dobrze jest upewnić się, że nie ma on w sobie zbyt dużo płynu. Najprostszym sposobem jest wyjęcie twarogu na gęste sito i pozostawienie go na kilka godzin, aby ociekł. Dzięki temu będziecie mieli pewność, że masa sernika wyjdzie taka, jak należy. Zdarzyło mi się, że z kilograma twarogu po ocieknięciu zostawało 650 g!!! Sernik malinowy pieczemy w "wilgotnym środowisku", czyli w piekarniku umieszczamy naczynie z wodą na półce poniżej sernika lub formę z sernikiem wkładamy do większego naczynia wypełnionego gotującą się wodą. W drugim przypadku trzeba pamiętać o bardzo dokładnym zabezpieczeniu formy z sernikiem. Najlepiej owinąć formę folią aluminiową i to kilka razy, aby nie dostała się woda do masy serowej.