Drukuj
sernik malinowy

Sernik malinowy

Rodzaj Desery
Przygotowanie 15 minutes
Gotowanie 1 hour 10 minutes
Razem 1 hour 25 minutes
Porcje 12 Tutaj możesz zmienić ilość porcji
Autor Anna

Składniki

Składniki na spód

  • 150 g płatków kukurydzianych niesłodzonych - można płatki zastąpić ciastkami pełnoziarnistymi
  • 60 g białej czekolady
  • 30 g masła

Składniki na masę serową

  • 700 g twarogu trzykrotnie mielonego
  • 200 g serka mascarpone
  • 150 g mleczka skondensowanego słodzonego
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub 1 małe opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej - w przypadku wersji bezglutenowej pominąć mąkę pszenną, a w jej miejsce dodać więcej mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • 150 g malin mrożonych
  • 140 g białej czekolady pokrojonej w drobną kostkę
  • czerwony barwnik spożywczy - ilość barwnika uzależniona jest od tego jakiego rodzaju będzie to barwnik, może być w paście, żelu, płynie lub proszku - opcjonalnie

Dodatkowo

  • 1 słoiczek dżemu malinowego
  • 1 szklanka świeżych malin do dekoracji - opcjonalnie

Instrukcja

  1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 st C
  2. Dno formy o średnicy 21-23 cm wyłożyć papierem do pieczenia

Przygotowanie spodu

  1. W małym rondelku roztopić masło z czekoladą, zdjąć z ognia
  2. Do miski wsypać płatki kukurydziane, rozgnieść je dłonią na drobne kawałki, dodać masło z czekoladą, wymieszać, masę wyłożyć na dno formy, delikatnie ugnieść, odstawić do lodówki na czas przygotowania masy
  3. Do dużej miski włożyć wszystkie składniki poza malinami, czekoladą i barwnikiem, wymieszać przy pomocy trzepaczki lub dużej łyżki tylko do połączenia się składników, nie miksować, aby nie napowietrzyć zbytnio masy ponieważ napowietrzona masa serowa urośnie podczas pieczenia, a następnie opadnie
  4. Do wymieszanej masy dodać barwnik spożywczy - opcjonalnie
  5. Na koniec dodać maliny i posiekaną czekoladę, ponownie wymieszać
  6. Masę przelać do przygotowanej formy, wyrównać wierzch
  7. Na najniższą półkę w piekarniku wstawić naczynie żaroodporne z gotującą się wodą, a na półkę wyższą piekarnika wstawić sernik
  8. Sernik pieczemy przez 60-70 minut, (z opcją górnej i dolnej grzałki) jeśli pod koniec pieczenia wierzch zacznie się zbyt mocno przypiekać, przykryjcie go kawałkiem folii aluminiowej lub zmniejszcie temperaturę o 10 st C
  9. Po upieczeniu pozostawiamy sernik w uchylonym piekarniku do przestygnięcia, następnie wyjmujemy z piekarnika i całkowicie studzimy
  10. Kiedy sernik jest już zimny można wstawić go do lodówki i schłodzić przed podaniem przez minimum 4 godziny, a najlepiej całą noc
  11. Przed podaniem udekorować wierzch sernika dżemem malinowych oraz malinami
  12. Sernik przechowujemy w lodówce najlepiej pod przykryciem, aby nie obsychał
  13. Smacznego!

Notatki

Twaróg na sernik można zmielić własnoręcznie lub kupić już gotowy mielony. Jeśli będziecie używać gotowego twarogu, już zmielonego dobrze jest upewnić się, że nie ma on w sobie zbyt dużo płynu. Najprostszym sposobem jest wyjęcie twarogu na gęste sito i pozostawienie go na kilka godzin, aby ociekł. Dzięki temu będziecie mieli pewność, że masa sernika wyjdzie taka, jak należy. Zdarzyło mi się, że z kilograma twarogu po ocieknięciu zostawało 650 g!!!
Sernik malinowy pieczemy w "wilgotnym środowisku", czyli w piekarniku umieszczamy naczynie z wodą na półce poniżej sernika lub formę z sernikiem wkładamy do większego naczynia wypełnionego gotującą się wodą. W drugim przypadku trzeba pamiętać o bardzo dokładnym zabezpieczeniu formy z sernikiem. Najlepiej owinąć formę folią aluminiową i to kilka razy, aby nie dostała się woda do masy serowej.