• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Serniki » Sernik malinowy

Sernik malinowy

Aktualizacja: 19 kwi, 2021 · Opublikowany: 15 wrz, 2016 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Jeszcze jeden przepis na sernik tym razem będzie to sernik malinowy w malinowym kolorze. Kolor pojawił się na zamówienie mojej córki, która zapragnęła zjeść różowy sernik. Piękny róż uzyskałam dzięki barwnikom spożywczym, jeśli i Wy będziecie chcieli zjeść kolorowy sernik, to poszukacie dobrych naturalnych barwników spożywczych. Oczywiście sernik może pozostać w naturalnym kolorze. Między serową masą ukrywają się soczyste maliny i kawałeczki białej czekolady. Podczas pieczenia delikatnie miękną, ale nadal pozostają widoczne i wyczuwalne podczas degustacji.

Różowy sernik malinowy z malinami w masie i białą czekoladą, wierzch udekorowany świeżymi malinami.
Sernik malinowy
Przejdź do:
  • 🥘 Składniki
  • 🔪 Instrukcje
  • 🍓 Dodatki
  • 🍰 Jak upiec dobry sernik?
  • ⬆️ Wskazówki
  • 📖 Przepis

🥘 Składniki

Składniki na spód

  • 150 g płatków kukurydzianych (niesłodzonych - można płatki zastąpić ciastkami pełnoziarnistymi)
  • 60 g białej czekolady
  • 30 g masła

Składniki na masę serową

  • 700 g twarogu (trzykrotnie mielonego)
  • 200 g serka mascarpone
  • 150 g mleczka skondensowanego (słodzonego)
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (lub 1 małe opakowanie cukru wanilinowego)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej (- w przypadku wersji bezglutenowej pominąć mąkę pszenną, a w jej miejsce dodać więcej mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej)
  • 150 g malin (mrożonych)
  • 140 g białej czekolady (pokrojonej w drobną kostkę)
  • czerwony barwnik spożywczy (- ilość barwnika uzależniona jest od tego jakiego rodzaju będzie to barwnik, może być w paście, żelu, płynie lub proszku - opcjonalnie)

Dodatkowo

  • 1 słoiczek dżemu malinowego
  • 1 szklanka świeżych malin (do dekoracji - opcjonalnie)

🔪 Instrukcje

  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 st C.
  • Dno formy o średnicy 21-23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Przygotowanie spodu

  • W małym rondelku roztopić masło z czekoladą, zdjąć z ognia
  • Do miski wsypać płatki kukurydziane, rozgnieść je dłonią na drobne kawałki, dodać masło z czekoladą, wymieszać, masę wyłożyć na dno formy, delikatnie ugnieść, odstawić do lodówki na czas przygotowania masy.

Przygotowanie masy serowej

  • Do dużej miski włożyć wszystkie składniki poza malinami, czekoladą i barwnikiem, wymieszać przy pomocy trzepaczki lub dużej łyżki, tylko do połączenia się składników. Nie miksować, aby nie napowietrzyć zbytnio masy, ponieważ napowietrzona masa serowa urośnie podczas pieczenia, a następnie opadnie.
  • Do wymieszanej masy dodać barwnik spożywczy - opcjonalnie.
  • Na koniec dodać maliny i posiekaną czekoladę, ponownie wymieszać. Masę przelać do przygotowanej formy, wyrównać wierzch.
  • Na najniższą półkę w piekarniku wstawić naczynie żaroodporne z gotującą się wodą, a na półkę wyższą piekarnika wstawić sernik.
  • Sernik pieczemy przez 60-70 minut, (z opcją górnej i dolnej grzałki) jeśli pod koniec pieczenia wierzch zacznie się zbyt mocno przypiekać, przykryjcie go kawałkiem folii aluminiowej lub zmniejszcie temperaturę o 10 st C.
  • Po upieczeniu pozostawiamy sernik w uchylonym piekarniku do przestygnięcia, następnie wyjmujemy z piekarnika i całkowicie studzimy. Kiedy sernik jest już zimny można wstawić go do lodówki i schłodzić przed podaniem przez minimum 4 godziny, a najlepiej całą noc.
  • Przed podaniem udekorować wierzch sernika dżemem malinowych oraz malinami.
  • Sernik przechowujemy w lodówce najlepiej pod przykryciem, aby nie obsychał.

🍓 Dodatki

Do wykończenia sernika przyda się porcja pysznego dżemu malinowego na wierzch. Przepis na dżem malinowy znajdziecie w starszym wpisie, zachęcam do przygotowania domowego dżemu, który jest bezapelacyjnie, najlepszy. Sernik malinowy ma delikatną konsystencję i intensywny smak malin jest po prostu pyszny!

🍰 Jak upiec dobry sernik?

Poniżej znajdziecie odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania podczas przygotowywania sernika.

Z czego zrobić spód do sernika?

Spód sernika zrobiłam z płatków kukurydzianych z dodatkiem masła i odrobiny białej czekolady. Taka wersja będzie idealna na bezglutenowców. Można też spód zrobić z pokruszonych ciastek pełnoziarnistych lub innych kruchych ciasteczek.

Czy składniki na sernik muszą mieć temperaturę pokojową?

Tak, to bardzo ważne, aby składnik miały temperaturę pokojową! Dlatego też należy wyjąć je z lodówki na kilka godzin przed pieczeniem sernika, aby zdążyły się ogrzać. Można też składniki ogrzać w błyskawicznym tempie, przez włożenie jajek i twaróg (w pudełku) do ciepłej wody, w ten sposób szybko osiągną odpowiednią temperaturę.

Jak długo ubijać masę na sernik?

W przypadku tego jak i wiele innych serników nie należy ubijać długo! Zbyt długie ubijanie niepotrzebnie napowietrzy masę, która podczas pieczenia bardzo wyrośnie, a w chwili studzenia niestety opadnie.

Jakiego użyć twarogu do pieczenia sernika?

Może to być twaróg gotowy "z wiaderka" lub twaróg, który sami zmielicie w maszynce. Jeśli użyjecie twarogu mielonego, to pamiętajcie, aby sprawdzić jego skład! Taki twaróg przed pieczeniem najlepiej wyjąc na geste sito i odczekać przynajmniej godzinę, aby ociekł z nadmiaru serwatki. Zbyt mokry twaróg zazwyczaj sprawia, że sernik nie wychodzi taki, jak należy. Jeśli będziecie chcieli sami go zmielić, to użyjcie do tego maszynki do mięsa i zmielcie go 3 razy. Do mielenia wybierajcie Twaróg dość zwarty bez nadmiernej ilości płynu w opakowaniu.

⬆️ Wskazówki

Twaróg na sernik można zmielić własnoręcznie lub kupić już gotowy mielony. Jeśli będziecie używać gotowego twarogu, już zmielonego dobrze jest upewnić się, że nie ma on w sobie zbyt dużo płynu. Najprostszym sposobem jest wyjęcie twarogu na gęste sito i pozostawienie go na kilka godzin, aby ociekł. Dzięki temu będziecie mieli pewność, że masa sernika wyjdzie taka, jak należy. Zdarzyło mi się, że z kilograma twarogu po ocieknięciu zostawało 650 g!!! Sernik malinowy pieczemy w "wilgotnym środowisku". Do piekarnika wkładamy naczynie z wodą na półkę poniżej sernika. Można też formę z sernikiem włożyć do większego naczynia wypełnionego gotującą się wodą. W drugim przypadku trzeba pamiętać o bardzo dokładnym zabezpieczeniu formy z sernikiem. Najlepiej owinąć formę folią aluminiową i to kilka razy, aby nie dostała się woda do masy serowej.

📖 Przepis

sernik malinowy
Print Pin
Bądź pierwszy!

Sernik malinowy

Wspaniały sernik malinowy z białą czekoladą.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 12
Przygotowanie 15 minutes
Gotowanie 1 hour 10 minutes
Całkowity czas 1 hour 25 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na spód

  • 150 g płatków kukurydzianych (niesłodzonych - można płatki zastąpić ciastkami pełnoziarnistymi)
  • 60 g białej czekolady
  • 30 g masła

Składniki na masę serową

  • 700 g twarogu (trzykrotnie mielonego)
  • 200 g serka mascarpone
  • 150 g mleczka skondensowanego (słodzonego)
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (lub 1 małe opakowanie cukru wanilinowego)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej (- w przypadku wersji bezglutenowej pominąć mąkę pszenną, a w jej miejsce dodać więcej mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej)
  • 150 g malin (mrożonych)
  • 140 g białej czekolady (pokrojonej w drobną kostkę)
  • czerwony barwnik spożywczy (- ilość barwnika uzależniona jest od tego jakiego rodzaju będzie to barwnik, może być w paście, żelu, płynie lub proszku - opcjonalnie)

Dodatkowo

  • 1 słoiczek dżemu malinowego
  • 1 szklanka świeżych malin (do dekoracji - opcjonalnie)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 st C.
  • Dno formy o średnicy 21-23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Przygotowanie spodu

  • W małym rondelku roztopić masło z czekoladą, zdjąć z ognia
  • Do miski wsypać płatki kukurydziane, rozgnieść je dłonią na drobne kawałki, dodać masło z czekoladą, wymieszać, masę wyłożyć na dno formy, delikatnie ugnieść, odstawić do lodówki na czas przygotowania masy.

Przygotowanie masy serowej

  • Do dużej miski włożyć wszystkie składniki poza malinami, czekoladą i barwnikiem, wymieszać przy pomocy trzepaczki lub dużej łyżki, tylko do połączenia się składników. Nie miksować, aby nie napowietrzyć zbytnio masy, ponieważ napowietrzona masa serowa urośnie podczas pieczenia, a następnie opadnie.
  • Do wymieszanej masy dodać barwnik spożywczy - opcjonalnie.
  • Na koniec dodać maliny i posiekaną czekoladę, ponownie wymieszać. Masę przelać do przygotowanej formy, wyrównać wierzch.
  • Na najniższą półkę w piekarniku wstawić naczynie żaroodporne z gotującą się wodą, a na półkę wyższą piekarnika wstawić sernik.
  • Sernik pieczemy przez 60-70 minut, (z opcją górnej i dolnej grzałki) jeśli pod koniec pieczenia wierzch zacznie się zbyt mocno przypiekać, przykryjcie go kawałkiem folii aluminiowej lub zmniejszcie temperaturę o 10 st C.
  • Po upieczeniu pozostawiamy sernik w uchylonym piekarniku do przestygnięcia, następnie wyjmujemy z piekarnika i całkowicie studzimy. Kiedy sernik jest już zimny można wstawić go do lodówki i schłodzić przed podaniem przez minimum 4 godziny, a najlepiej całą noc.
  • Przed podaniem udekorować wierzch sernika dżemem malinowych oraz malinami.
  • Sernik przechowujemy w lodówce najlepiej pod przykryciem, aby nie obsychał.

📋 Notatki

Twaróg na sernik można zmielić własnoręcznie lub kupić już gotowy mielony. Jeśli będziecie używać gotowego twarogu, już zmielonego dobrze jest upewnić się, że nie ma on w sobie zbyt dużo płynu. Najprostszym sposobem jest wyjęcie twarogu na gęste sito i pozostawienie go na kilka godzin, aby ociekł. Dzięki temu będziecie mieli pewność, że masa sernika wyjdzie taka, jak należy. Zdarzyło mi się, że z kilograma twarogu po ocieknięciu zostawało 650 g!!!
Sernik malinowy pieczemy w "wilgotnym środowisku", czyli w piekarniku umieszczamy naczynie z wodą na półce poniżej sernika lub formę z sernikiem wkładamy do większego naczynia wypełnionego gotującą się wodą. W drugim przypadku trzeba pamiętać o bardzo dokładnym zabezpieczeniu formy z sernikiem. Najlepiej owinąć formę folią aluminiową i to kilka razy, aby nie dostała się woda do masy serowej.
Kawałek sernika malinowego polany musem z malin, udekorowany świeżymi malinami na talerzu, a w tle patera z sernikiem.
Sernik malinowy
« Marynowana mozzarella
Sok z jarmużu i jabłek »

Reader Interactions

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}