Jabłka obrać i pokroić na plasterki o grubości około 5 mm.
W rondlu rozpuścić mało z cukrem oraz cukrem waniliowym, zdjąć z ognia i przestudzić.
Jajka roztrzepać z mlekiem, połączyć z rozpuszczonym masłem dodać przesianą mąkę z kardamonem i proszkiem do pieczenia, wymieszać łyżka lub szpatułką do połączenia się składników.
Tortownicę o średnicy około 24 cm wysmarować masłem i wysypać mąką na jej dno ułożyć warstwę jabłek.
Na jabłka wylać trochę ciasta tyle, żeby lekko przykryło jabłka i położyć kolejną warstwę jabłek całość przykryć pozostałym ciastem lekko wyrównać, wierzch posypać odrobiną cukru trzcinowego.
Ciasto pieczemy przez około 45 minut, wierzch ciasta powinien przypiec się na złotobrązowy kolor, można sprawdzić patyczkiem czy ciasto nie jest surowe.
Ciasto po upieczeniu wyjąć z piekarnika i pozostawić od przestygnięcia. Ciasto można podawać z sosem waniliowym, cukrem pudrem lub sosami owocowymi.