• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Szarlotki i ciasta z jabłkami » Äppelkaka

Äppelkaka

Aktualizacja: 23 cze, 2020 · Opublikowany: 3 wrz, 2016 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Äppelkaka, czyli szwedzkie ciasto z jabłkami bardzo smaczne ciasto z nutą kardamonu. Ciasto jest dość ciężkie i wilgotne i świetnie smakuje z sosem waniliowym, lodami lub sosem owocowym na przykład malinowym. Spróbujcie koniecznie, bo poza tym, że jest dobre, to jest również bardzo łatwe, wystarczy połączyć składniki ciasta i pokroić jabłka. Na spód formy układamy krojone jabłka, a na nie wylewamy ciasto, czynność tę powtarzamy, wierzch ciasta można posypać cukrem, który podczas pieczenia stworzy ciemną i delikatnie chrupiącą skórkę. Jakie jabłka wybrać do tego ciasta? Odpowiedź jest prosta, każde pasują i smakują wspaniale dodajcie takie, jakie macie i lubicie 🙂 Smacznego!

Äppelkaka
Print Pin
5 z 3 głosów

Äppelkaka

Proste ciasto ucierane dziś z jabłkami.
Autor Anna
Kuchnia Szwedzka
Rodzaj Deser
Porcji 12
Przygotowanie 10 minutes
Gotowanie 45 minutes
Całkowity czas 55 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 200 g mąki pszennej
  • 170 g cukru
  • 2 średnie jajka (w temperaturze pokojowej)
  • 100 g masła (rozpuszczonego)
  • 5 średnich jabłek
  • 175 ml mleka
  • 16 g cukru waniliowego
  • 1 łyżeczki kardamonu (mielonego)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru (do posypania wierzchu ciasta)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.
  • Jabłka obrać i pokroić na plasterki o grubości około 5 mm.
  • W rondlu rozpuścić mało z cukrem oraz cukrem waniliowym, zdjąć z ognia i przestudzić.
  • Jajka roztrzepać z mlekiem, połączyć z rozpuszczonym masłem dodać przesianą mąkę z kardamonem i proszkiem do pieczenia, wymieszać łyżka lub szpatułką do połączenia się składników.
  • Tortownicę o średnicy około 24 cm wysmarować masłem i wysypać mąką na jej dno ułożyć warstwę jabłek.
  • Na jabłka wylać trochę ciasta tyle, żeby lekko przykryło jabłka i położyć kolejną warstwę jabłek całość przykryć pozostałym ciastem lekko wyrównać, wierzch posypać odrobiną cukru trzcinowego.
  • Ciasto pieczemy przez około 45 minut, wierzch ciasta powinien przypiec się na złotobrązowy kolor, można sprawdzić patyczkiem czy ciasto nie jest surowe.
  • Ciasto po upieczeniu wyjąć z piekarnika i pozostawić od przestygnięcia. Ciasto można podawać z sosem waniliowym, cukrem pudrem lub sosami owocowymi.
  • Smacznego!
Äppelkaka
Äppelkaka
Äppelkaka
« Majonez wegański
Muffinki czekoladowe ze śliwkami »

Reader Interactions

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}