½szklankimąki pszennejtortowej ilość można zwiększyć do 1 szklanki
Dodatkowo
cukier puder
1łyżeczkacynamonu
olej do smażenia
powidłalub dżem do nadziania
1średniejajkodo posmarowania wierzchy jeśli będą pieczone w piekarniku
Instrukcje
Do miski mikser wlać ciepłą wodę, rozpuścić w niej drożdże, dodać mleko w proszku, odstawić na 5 minut, aż drożdże się spienią. Następnie dodać miód, jajka, masło, sól, gałkę muszkatołową, otręby i połowę mąki, wymieszać dokładnie mikserem do połączenia się wszystkich składników. Dalej mieszając dodać resztę mąki, aż powstanie gładkie i elastyczne ciasto.
Miskę z ciastem nakryć szczelnie folią spożywczą, aby ciasto nie obsychało i wstawić do lodówki na 2 do 24 godzin.
Ciasto przed planowanym pieczeniem wyjąć z miski na oprószony mąką blat, rozwałkować na grubość 1 cm, wycinać pączki wycinaczką lub szklanką, gotowe układać na wysmarowanej olejem blaszce do pieczenia, pączki przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, około 1 godzinę.
Na głęboką patelnię wlać olej, mniej więcej 5 cm głębokości, rozgrzać do temperatury 190 st C.
Pączki wkładać porcjami, smażyć do momentu aż wyrosną i zarumienią się od spodu wtedy należy przewrócić je na drugą stronę i dopiec.
Pączki wyjmujemy łyżką cedzakową na ręcznik papierowy aby ociekły z nadmiaru tłuszczu.
Do szprycy nałożyć ulubiony dżem, lekko przestudzone pączki wypełnić dżemem, ilość nadzienia dowolna.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Notatki
Pączki można również upiec w piekarniku.Po rozwałkowaniu i wycięciu, należy delikatnie rozpłaszczyć wycięte placuszki, na środek nałożyć łyżkę dżemu, skleić brzegi ciasta zawijając je pod spód, uformować okrągły kształt Każdy pączek włożyć do papilotki, takiej jak na muffiny, ułożyć na blaszce do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcie (około 40 minut) Piekarnik nagrzać do temperatury 190 st C Wierzch pączków przed wstawieniem do piekarnika posmarować roztrzepanym jajkiem, pączki pieczemy 12 - 15 minut, powinny być rumiane z wierzchu Pączki można polukrować lub posypać cukrem pudrem