• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Bułki » Pączki orkiszowe

Pączki orkiszowe

Aktualizacja: 5 lip, 2020 · Opublikowany: 22 lut, 2014 · przez Anna · 4 komentarze

Skocz do przepisu

Niezawodny i bardzo smaczny przepis na pączki już mam, ale chciałam wypróbować inne ciekawe i sprawdzone przepisy. W książce Beatrice Ojakangas „Chleb pieczemy w domu” znalazłam przepis na pączki z mąki pszennej pełnoziarnistej i postanowiłam wypróbować. Mąkę pszenną pełnoziarnistą zamieniłam na mąkę orkiszową, bo jeśli ma być zdrowiej, to orkisz z pewnością będzie lepszy niż zwykła pszenica. Zapraszam na pączki orkiszowe.

paczki orkiszowe
Pączki orkiszowe
Przejdź do:
  • 🥘 Składniki
  • Dodatkowo
  • 🔪 Instrukcje
  • 🍩 Ciasto
  • Inne propozycje
  • 📖 Przepis
  • 💬 Komentarze

🥘 Składniki

  • 14 g drożdży instant lub 30 g świeżych
  • 250 ml ciepłej wody 40 - 45 st C
  • ½ szklanki mleka w proszku
  • 1 szklanka miodu płynny
  • 3 średnie jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • 125 ml masła stopionego
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej mielonej
  • 1 szklanka otrąb
  • 4,5 szklanki mąki orkiszowej
  • ½ szklanki mąki pszennej tortowej ilość można zwiększyć do 1 szklanki

Dodatkowo

  • cukier puder
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • olej do smażenia
  • powidła lub dżem do nadziania
  • 1 średnie jajko do posmarowania wierzchy jeśli będą pieczone w piekarniku

🔪 Instrukcje

  • Do miski mikser wlać ciepłą wodę, rozpuścić w niej drożdże, dodać mleko w proszku, odstawić na 5 minut, aż drożdże się spienią. Następnie dodać miód, jajka, masło, sól, gałkę muszkatołową, otręby i połowę mąki, wymieszać dokładnie mikserem do połączenia się wszystkich składników. Dalej mieszając dodać resztę mąki, aż powstanie gładkie i elastyczne ciasto.
  • Miskę z ciastem nakryć szczelnie folią spożywczą, aby ciasto nie obsychało i wstawić do lodówki na 2 do 24 godzin.
  • Ciasto przed planowanym pieczeniem wyjąć z miski na oprószony mąką blat, rozwałkować na grubość 1 cm, wycinać pączki wycinaczką lub szklanką, gotowe układać na wysmarowanej olejem blaszce do pieczenia, pączki przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, około 1 godzinę.
  • Na głęboką patelnię wlać olej, mniej więcej 5 cm głębokości, rozgrzać do temperatury 190 st C.
  • Pączki wkładać porcjami, smażyć do momentu aż wyrosną i zarumienią się od spodu wtedy należy przewrócić je na drugą stronę i dopiec.
  • Pączki wyjmujemy łyżką cedzakową na ręcznik papierowy aby ociekły z nadmiaru tłuszczu.
  • Do szprycy nałożyć ulubiony dżem, lekko przestudzone pączki wypełnić dżemem, ilość nadzienia dowolna.
  • Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

🍩 Ciasto

Ciasto na te pączki różni się nieco od ciasta na pączki tradycyjne, ponieważ jest z mąki orkiszowej, a po wyrobieniu umieszczamy je w lodówce na 2 do 24 godzin. Tego ciasta nie odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia jak dzieje się to w przypadku klasycznych pączków. Daje to nam możliwość rozłożenia pracy na dwa dni.

Jak podaje autorka, pączki można również upiec w piekarniku, oczywiście jest to jasne, bo to w końcu bułka. Wypróbowałam i upiekłam jedną porcję w piekarniku. Muszę powiedzieć, że jeśli miałabym oceniać je jako bułki, to są smaczne i puszyste,  ale nie są to jednak pączki! Natomiast pączki upieczone klasycznie na tłuszczu są pączkami wyśmienitymi! Ciasto jest co prawda ciemne, co może sugerować, że pączki będą ciężkie i zwarte, ale to nieprawda. Pączki są leciutkie, puszyste, a w smaku da się wyczuć nutkę gałki muszkatołowej i cynamonu. Do tego zestawu idealnie komponują się powidła lub dżem śliwkowy. Kolor pączków orkiszowych po usmażeniu jest ciemniejszy niż pączków klasycznych, to również z powodu mąki.

Pączki szprycujemy po usmażeniu, a pieczone nadziewamy przed. Jeśli macie jakiś swój ulubiony i sprawdzony, przepis na pączki, bułki, zupę czy inną potrawę to proszę, podzielcie się z nami.

Inne propozycje

Lubicie pączki, racuchy czy oponki serowe? Jeśli tak to poniżej wklejam kilka sprawdzonych i bardzo smacznych propozycji. Pączki z czarną porzeczką czy pomarańczą są wyśmienite! Racuchy rewelacyjne, a oponki serowe to blogowy hit! Koniecznie spróbujcie.

  • Pączki z nutką pomarańczy
  • Pączki z czarną porzeczką
  • Oponki serowe
  • Racuchy

📖 Przepis

Print Pin
5 z 1 głosu

Pączki orkiszowe

Pączki z mąki orkiszowej, pyszne!
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Pieczywo
Porcji 36
Przygotowanie 40 minutes
Gotowanie 30 minutes
Całkowity czas 1 hour 10 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 14 g drożdży instant (lub 30 g świeżych)
  • 250 ml ciepłej wody (40 - 45 st C)
  • ½ szklanki mleka w proszku
  • 1 szklanka miodu (płynny)
  • 3 średnie jajka
  • 125 ml masła (stopionego)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej (mielonej)
  • 1 szklanka otrąb
  • 4,5 szklanki mąki orkiszowej
  • ½ szklanki mąki pszennej (tortowej ilość można zwiększyć do 1 szklanki)

Dodatkowo

  • cukier puder
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • olej do smażenia
  • powidła (lub dżem do nadziania)
  • 1 średnie jajko (do posmarowania wierzchy jeśli będą pieczone w piekarniku)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Do miski mikser wlać ciepłą wodę, rozpuścić w niej drożdże, dodać mleko w proszku, odstawić na 5 minut, aż drożdże się spienią. Następnie dodać miód, jajka, masło, sól, gałkę muszkatołową, otręby i połowę mąki, wymieszać dokładnie mikserem do połączenia się wszystkich składników. Dalej mieszając dodać resztę mąki, aż powstanie gładkie i elastyczne ciasto.
  • Miskę z ciastem nakryć szczelnie folią spożywczą, aby ciasto nie obsychało i wstawić do lodówki na 2 do 24 godzin.
  • Ciasto przed planowanym pieczeniem wyjąć z miski na oprószony mąką blat, rozwałkować na grubość 1 cm, wycinać pączki wycinaczką lub szklanką, gotowe układać na wysmarowanej olejem blaszce do pieczenia, pączki przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, około 1 godzinę.
  • Na głęboką patelnię wlać olej, mniej więcej 5 cm głębokości, rozgrzać do temperatury 190 st C.
  • Pączki wkładać porcjami, smażyć do momentu aż wyrosną i zarumienią się od spodu wtedy należy przewrócić je na drugą stronę i dopiec.
  • Pączki wyjmujemy łyżką cedzakową na ręcznik papierowy aby ociekły z nadmiaru tłuszczu.
  • Do szprycy nałożyć ulubiony dżem, lekko przestudzone pączki wypełnić dżemem, ilość nadzienia dowolna.
  • Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
  • Smacznego!

📋 Notatki

Pączki można również upiec w piekarniku.
Po rozwałkowaniu i wycięciu, należy delikatnie rozpłaszczyć wycięte placuszki, na środek nałożyć łyżkę dżemu, skleić brzegi ciasta zawijając je pod spód, uformować okrągły kształt
Każdy pączek włożyć do papilotki, takiej jak na muffiny, ułożyć na blaszce do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcie (około 40 minut)
Piekarnik nagrzać do temperatury 190 st C
Wierzch pączków przed wstawieniem do piekarnika posmarować roztrzepanym jajkiem, pączki pieczemy 12 - 15 minut, powinny być rumiane z wierzchu
Pączki można polukrować lub posypać cukrem pudrem
paczki orkiszowe
paczki orkiszowe
« Ciabatta z oliwą
Smalec kokosowy »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. JUSTYNA napisał

    26 lutego, 2014 at 11:24 am

    Trzeba przyznać,że wizualnie nic się nie różnią od tych tradycyjnych ;)kalorycznych pączusiów,a i zapewne,są równie pyszne!!!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      26 lutego, 2014 at 11:14 pm

      Przy jedzeniu pączków trzeba zapomnieć o liczeniu kalorii 😉 oczywiście, że są dobre, wersja testowa można powiedzieć, że wyparowała 😉

      Odpowiedz
  2. Dorota Śmietana napisał

    22 lutego, 2014 at 1:42 am

    No tak, idzie tłusty czwartek to i pączki się pojawiają ;D

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      22 lutego, 2014 at 10:17 am

      Zgadza się 🙂 tradycja! więc we czwartek powinno być smacznie nie koniecznie tłusto, ale z pewnością pączkowo:)

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}