Do miski miksera przesiać mąkę, dodać sól oraz suche drożdże
Do małej miski wlać letnią wodę, jeśli użyjecie świeżych drożdży to należy dodać je do wody i wymieszać, odstawić na chwilę, żeby drożdże zaczęły pracować - pojawi się pianka i bąbelki
Następnie dodać płynne składniki do mąki, wyrobić gładkie elastyczne ciasto przy pomocy miksera wyposażonego w końcówkę typu hak, ciasto wyrabiamy około 3 minut, następnie należy przykryć miskę folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na kilka godzin
Dobrze jest jeśli będziecie mogli w pierwszej godzinie wyrastania ciasta złożyć je raz lub dwa. Pierwsze *składanie ciasta najlepiej wykonać po około 30 minutach
Przygotowanie sosu
Pomidory wylewamy z puszki do małego rondelka, dodajemy sól do smaku i suszone oregano, gotujemy na wolnym ogniu do zredukowania płynu. Sos po odparowaniu powinien pozostać bardzo gęsty. Sos przestudzić, można zblendować go na gładko
Przygotowanie pizzy
Piekarnik rozgrzać do maksymalnej temperatury, idealnie byłoby do 320 st C, ale większość piekarników nie ma takiej opcji. Rozgrzejcie najbardziej jak to jest możliwe. Im niższa temperatura piekarnika, tym pizza będzie piekła się dłużej
Kiedy piekarnik jest już rozgrzany można przygotować pierwszą pizzę
Z ciasta oderwać kawałek, wielkość zależy od tego jakie grube ciasto chcecie mieć i jaką średnicę pizzy przygotowujecie
Uformować kulkę, spłaszczyć ją (podsypując obficie mąką), rękoma formować okrągły placek rozciągając ciasto na boki, brzeg ciasta pozostawić grubszy, przełożyć na blaszkę do pieczenia i jeszcze raz uformować placek delikatnie rozciągając go
Na środek wylać trochę sosu pomidorowego, rozsmarować do po całym cieście pamiętając o zostawieniu brzegów pizzy czystych, następnie posypujemy serami, przyprawiamy pieprzem i odrobiną soli
Natychmiast wstawiamy pizzę do gorącego piekarnika i pieczemy. Czas pieczenia zależy od temperatury piekarnika, ale może trwać od 6 minut do kilkunastu. Obserwujecie pizzę, ser powinien być całkowicie stopiony, a ciasto złote z delikatnym i przyrumienionymi plamkami. Po 6 minutach pieczenia piekarnik można przełączyć na opcje grill i chwile przypiec od góry
Pizzę podawać posypaną świeżymi ziołami
Smacznego!
Notatki
*Składanie ciasta polega na rozwinięciu siatki glutenowej w cieście i nadaniu mu siły! Przystępując do składania ciasta należy zmoczyć dłoń w wodzie i sięgnąć na dno misi z ciastem, chwycić ciasto ze spodu i wyciągnąć je do góry do chwili, kiedy poczujemy opór. Nie rozrywajcie ciasta! Następnie wyciągniętą cześć położyć na pozostałym cieście, czynność powtórzyć około czterech razy. Po złożeniu ciasta, przykryć miskę folią i odstawić na minimum godzinę (ciasto można zostawić w ciepłym miejscu do 6 godzin)Ciasto na pizzę po składaniu i godzinie wyrastania można przełożyć do lodówki i przechować je do dnia następnego. Oczywiście w szczelnie zamkniętym woreczku lub misce przykrytej folią! Następnego dnia wystarczy wyjąć ciasto tuż przed pieczeniem i uformować placek na pizzę. Nie trzeba czekać na jego ponowne wyrastanie.Pizzę przygotowujemy tuż przed pieczeniem, ciasto polane sosem i nałożonymi dodatkami nie powinno czekać, trzeba natychmiast wstawić je to piekarnika!