Drukuj
kurki w sosie mascarpone

Kurki w sosie mascarpone

Sos na bazie kremowego serka mascarpone z dodatkiem aromatycznych kurek!

Rodzaj Dodatki
Kuchnia Polish
Keyword grzyby, mascarpone
Przygotowanie 15 minutes
Gotowanie 20 minutes
Razem 35 minutes
Porcje 4 Tutaj możesz zmienić ilość porcji
Autor Anna

Składniki

  • 500 g kurek
  • 1 duża cebula
  • 250 g serka mascarpone
  • 100 g kwaśnej śmietany
  • 1/2 szklanki wywaru warzywnego lub rosołu
  • 1 długa gałązka rozmarynu
  • 1 garść natki pietruszki
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Instrukcja

  1. Kurki oczyścić, większe grzyby pokroić na kawałki. Cebulkę pokroić w kostkę.

  2. Na patelni rozgrzać olej, na gorący wrzucić cebulę, smażyć 2-3 minuty ciągle mieszając, następnie dodać masło i rozdrobnione grzyby oraz rozmaryn, grzyby smażyć do odparowana całego płyny, który pojawi się podczas smażenia.

  3. Po odparowaniu płyny smażyć grzyby na ostrym ogniu przez chwilę, aby się przyrumieniły. Nabiorą wspaniałego smaku.

  4. Następnie zalać grzyby wywarem/rosołem, doprowadzić do wrzenia, dodać serek mascarpone, zagotować, a następnie zmniejszyć ogień dolać śmietanę i doprawić przyprawami do smaku na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki, zdjąć z ognia.

  5. Smacznego!