Sos na bazie kremowego serka mascarpone z dodatkiem aromatycznych kurek!
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Dodatki
Przygotowanie 15 minutyminuty
Gotowanie 20 minutyminuty
Całkowity czas 35 minutyminuty
Porcje 4
Autor Anna
Składniki
500gkurek
1dużacebula
250gserka mascarpone
100gkwaśnej śmietany
½szklankiwywaru warzywnegolub rosołu
1długagałązka rozmarynu
1garśćnatki pietruszki
2łyżkimasła
2łyżkioleju
sóldo smaku
pieprzdo smaku
Instrukcje
Kurki oczyścić, większe grzyby pokroić na kawałki. Cebulkę pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać olej, na gorący wrzucić cebulę, smażyć 2-3 minuty ciągle mieszając, następnie dodać masło i rozdrobnione grzyby oraz rozmaryn, grzyby smażyć do odparowana całego płyny, który pojawi się podczas smażenia.
Po odparowaniu płyny smażyć grzyby na ostrym ogniu przez chwilę, aby się przyrumieniły. Nabiorą wspaniałego smaku.
Następnie zalać grzyby wywarem/rosołem, doprowadzić do wrzenia, dodać serek mascarpone, zagotować, a następnie zmniejszyć ogień dolać śmietanę i doprawić przyprawami do smaku na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki, zdjąć z ognia.