Wszystkie suche składniki wymieszać. Dodać wodę wymieszana z jajkiem.
Smalec powinien być w temperaturze pokojowej, do suchych składników dodać wodę z jajkiem i smalcem, zagnieść gładkie ciasto, jeśli ciasto będzie zbyt klejące dodać odrobinę więcej maki.
Z ciasta uformować kulkę, włożyć do miski i pod przykryciem zostawić do wyrośnięcia na około 1 - 1,5 godziny.
Na posypany blat wyjąć ciasto i rozwałkować na grubość około 8 mm.
Z ciasta wyciąć kółka o średnicy 3,5 - 4 cm. Wycięte kółka ułożyć na pergaminie (przykryć wierzch ściereczką ) i zostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.Rozgrzać olej lub smalec w garnku lub rondelku do temperatury 180°C.
Pączki smażyć porcjami na złoty kolor z dwóch stron, wyjmować łyżką cedzakową na ręcznik papierowy, aby ociekły z tłuszczu.
Można pączki polukrować lub posypać cukrem pudrem. Pączki można również nadziać dżemem lub kremem czekoladowym.