Zrobiłam malusieńkie jedno kęsowe mini pączki, które bardzo smakują dzieciom między innymi z powodu ich rozmiaru. Pączusie są świetne bardzo smaczne, choć mogą być niebezpieczne właśnie z powodu swojego rozmiaru. Sprawdziłam to na sobie i na własnych dzieciach niestety rozsądek wraca dopiero przy pustej misce:) Pączki smakują wyśmienicie w każdej wersji, posypane cukrem z nadzieniem z dżemu lub kremu czekoladowego albo po prostu polukrowane. Pączki robi się błyskawicznie, więc jeśli nie macie zbyt wiele czasu, to wypróbujcie ten przepis, zapraszam do pieczenia!
Mini pączki
Szybki przepis dla zapracowanych.
Dodaj do kolekcji
🥘 Składniki
- 500 g mąki pszennej
- 80 g cukru
- 5 g soli
- 20 g mleka w proszku
- 12 g suchych drożdży (lub 25 g świeżych)
- 230 g wody
- 1 średnie jajko
- 40 g smalcu (można użyć masła)
🔪 Instrukcje
- Wszystkie suche składniki wymieszać. Dodać wodę wymieszana z jajkiem.
- Smalec powinien być w temperaturze pokojowej, do suchych składników dodać wodę z jajkiem i smalcem, zagnieść gładkie ciasto, jeśli ciasto będzie zbyt klejące dodać odrobinę więcej maki.
- Z ciasta uformować kulkę, włożyć do miski i pod przykryciem zostawić do wyrośnięcia na około 1 - 1,5 godziny.
- Na posypany blat wyjąć ciasto i rozwałkować na grubość około 8 mm.
- Z ciasta wyciąć kółka o średnicy 3,5 - 4 cm. Wycięte kółka ułożyć na pergaminie (przykryć wierzch ściereczką ) i zostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.Rozgrzać olej lub smalec w garnku lub rondelku do temperatury 180°C.
- Pączki smażyć porcjami na złoty kolor z dwóch stron, wyjmować łyżką cedzakową na ręcznik papierowy, aby ociekły z tłuszczu.
- Można pączki polukrować lub posypać cukrem pudrem. Pączki można również nadziać dżemem lub kremem czekoladowym.
Hadjer napisał
Zrobilam paczusie I juz po godzinie zniknelo cala miska...Zrobilam dokladnie wedlog przepisu posy panel cukrem pudrem z waniliowym proszkiem.Sa po prostu nieziemskie I latwe w przygotowaniu szczególnie jesli posiadamy mixer.Dziekuje ze super przepis.
Anna napisał
Bardzo proszę i polecam się na przyszłość 🙂
Justyna Siewiera napisał
Hej,Aniu 🙂 jagodzianki z Twego przepisu wyszły mi -bombowe:), dziś obiecałam sobie zrobić pączuszki...zobaczymy! pozdrawiam cieplutko!
Anna napisał
Justynko, słyszałam już o Twoim wypieku! Bardzo cieszę się, że smakowały:) Pączuszki są super! Polecam. Pamiętaj tylko, żeby ich nie spalić, one są malutkie i po chwili są już gotowe! Pozdrawiam.