• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Okazje » Karnawał » Mini pączki

Mini pączki

Aktualizacja: 30 gru, 2018 · Opublikowany: 20 lip, 2012 · przez Anna · 4 komentarze

Skocz do przepisu

Zrobiłam malusieńkie jedno kęsowe mini pączki, które bardzo smakują dzieciom między innymi z powodu ich rozmiaru. Pączusie są świetne bardzo smaczne, choć mogą być niebezpieczne właśnie z powodu swojego rozmiaru. Sprawdziłam to na sobie i na własnych dzieciach niestety rozsądek wraca dopiero przy pustej misce:) Pączki smakują wyśmienicie w każdej wersji, posypane cukrem z nadzieniem z dżemu lub kremu czekoladowego albo po prostu polukrowane. Pączki robi się błyskawicznie, więc jeśli nie macie zbyt wiele czasu, to wypróbujcie ten przepis, zapraszam do pieczenia!

Pączusie obtoczone w cukrze.
mini pżczki
pączusie obtoczone w cukrze
Print Pin
5 z 2 głosów

Mini pączki

Szybki przepis dla zapracowanych.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 4
Przygotowanie 3 hours
Gotowanie 30 minutes
Całkowity czas 3 hours 30 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 500 g mąki pszennej
  • 80 g cukru
  • 5 g soli
  • 20 g mleka w proszku
  • 12 g suchych drożdży (lub 25 g świeżych)
  • 230 g wody
  • 1 średnie jajko
  • 40 g smalcu (można użyć masła)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Wszystkie suche składniki wymieszać. Dodać wodę wymieszana z jajkiem.
  • Smalec powinien być w temperaturze pokojowej, do suchych składników dodać wodę z jajkiem i smalcem, zagnieść gładkie ciasto, jeśli ciasto będzie zbyt klejące dodać odrobinę więcej maki.
  • Z ciasta uformować kulkę, włożyć do miski i pod przykryciem zostawić do wyrośnięcia na około 1 - 1,5 godziny.
  • Na posypany blat wyjąć ciasto i rozwałkować na grubość około 8 mm.
  • Z ciasta wyciąć kółka o średnicy 3,5 - 4 cm. Wycięte kółka ułożyć na pergaminie (przykryć wierzch ściereczką ) i zostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
    Rozgrzać olej lub smalec w garnku lub rondelku do temperatury 180°C.
  • Pączki smażyć porcjami na złoty kolor z dwóch stron, wyjmować łyżką cedzakową na ręcznik papierowy, aby ociekły z tłuszczu.
  • Można pączki polukrować lub posypać cukrem pudrem. Pączki można również nadziać dżemem lub kremem czekoladowym.
wyrośnięte pączki
mini pączki
pączki smażone na głębokim tłuszczu
mini pączki
« Sos kurkowy
Muffinki z jeżynami i świeżą miętą »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Hadjer napisał

    25 marca, 2017 at 3:03 pm

    5 stars
    Zrobilam paczusie I juz po godzinie zniknelo cala miska...Zrobilam dokladnie wedlog przepisu posy panel cukrem pudrem z waniliowym proszkiem.Sa po prostu nieziemskie I latwe w przygotowaniu szczególnie jesli posiadamy mixer.Dziekuje ze super przepis.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      25 marca, 2017 at 9:37 pm

      Bardzo proszę i polecam się na przyszłość 🙂

      Odpowiedz
  2. Justyna Siewiera napisał

    20 lipca, 2012 at 10:34 am

    Hej,Aniu 🙂 jagodzianki z Twego przepisu wyszły mi -bombowe:), dziś obiecałam sobie zrobić pączuszki...zobaczymy! pozdrawiam cieplutko!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      20 lipca, 2012 at 8:49 pm

      Justynko, słyszałam już o Twoim wypieku! Bardzo cieszę się, że smakowały:) Pączuszki są super! Polecam. Pamiętaj tylko, żeby ich nie spalić, one są malutkie i po chwili są już gotowe! Pozdrawiam.

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}