Banany rozgnieść widelcem na papkę lub zmiksować blenderem, w papce mogą pozostać małe kawałki bananów.
Następnie dodać olej, mielone siemię, proszek do pieczenia, kakao i mielone wiórki, wymieszać na do połączenia się składników.
Na koniec dodać płatki owsiane, czekoladę (opcjonalnie) i figi, wymieszać do połączenia się wszystkich składników.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, przy pomocy łyżki do nakładania lodów odmierzać porcje, nakładać na blachę w niewielkich odstępach. Zwilżyć dłoń i spłaszczyć delikatnie każde ciasteczko.
Ciastka pieczemy około 15-18 minut, po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i przekładamy ciastka na kratkę do całkowitego wystudzenia.
Wierzch ciastek można udekorować czekoladą, wystarczy rozgrzać tabliczkę czekolady w kąpieli wodnej lub mikrofalówce i polać wierch ciastem.