Drukuj
chleb z platkami i ziarnami

Chleb z płatkami i ziarnami

Gotowa mieszanka na chleb, którą można zamknąć w słoiku, aby szybko upiec pyszny chleb wystarczy dolać wodę z miodem i upiec pyszny bochenek chleba.

Rodzaj Pieczywo
Kuchnia Polish
Keyword płatki owsiane
Przygotowanie 10 minutes
Razem 10 minutes
Porcje 1 Tutaj możesz zmienić ilość porcji
Autor Anna

Składniki

  • 200 g mąki pszennej typ 650
  • 140 g płatków owsianych górskich
  • 120 g płatków jaglanych lub ryżowych
  • 90 g mąki żytniej typ 2000
  • 56 g nasion słonecznika łuskanego
  • 42 g nasion lnu
  • 12 g soli morskiej
  • 7 g drożdży suchych lub 14 świeżych
  • 28 g słodu jęczmiennego lub miodu
  • 580 g wody ciepła w temperaturze około 35 st C

Dodatkowo

  • 4 łyżki kawy zbożowej opcjonalnie

Instrukcja

  1. Do miski odmierzyć wszystkie składniki suche, wymieszać je łyżką dokładnie, aby się połączyły. Jeśli przygotowujecie mieszankę na przykład dla znajomych na prezent, to wsypcie składniki warstwami do dużego słoika.

  2. W innej małej misce wymieszajcie ciepłą wodę, miód lub słód jęczmienny i *drożdże świeże, a następnie dodajcie mieszankę do składników suchych, masę wystarczy wymieszać łyżką do połączenia się w jednolitą całość, odstawić na 10 minut.

  3. W międzyczasie przygotować formę keksówkę o wymiarach 23 na około 12 cm, można wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować olejem i wysypać otrębami, ciasto przed przelaniem do foremki wymieszać, wyrównać wierch ciasta, wypełnioną formę odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut - do wyrośnięcia.

  4. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 st C.

  5. Chleb pieczemy 45-50 minut, jeśli podczas pieczenia wierch chleba zacznie zbyt mocno przypiekać się można przykryć go folią aluminiową.

  6. Po upieczeniu wyjmujemy chleb z formy i studzimy na kratce, kroimy po całkowitym wystudzeniu.

  7. Smacznego!

Notatki

*Jeśli używacie drożdży suchych to zawsze należy dodawać je do składników sypkich, natomiast drożdże świeże dodajemy do wody.