Gotowa mieszanka na chleb, którą można zamknąć w słoiku, aby szybko upiec pyszny chleb wystarczy dolać wodę z miodem i upiec pyszny bochenek chleba.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Pieczywo
Przygotowanie 10 minutyminuty
Całkowity czas 10 minutyminuty
Porcje 1
Autor Anna
Składniki
200gmąki pszennejtyp 650
140gpłatków owsianychgórskich
120gpłatków jaglanychlub ryżowych
90gmąki żytniejtyp 2000
56gnasion słonecznikałuskanego
42gnasion lnu
12gsolimorskiej
7gdrożdży suchychlub 14 świeżych
28gsłodu jęczmiennegolub miodu
580gwodyciepła w temperaturze około 35 st C
Dodatkowo
4łyżkikawy zbożowejopcjonalnie
Instrukcje
Do miski odmierzyć wszystkie składniki suche, wymieszać je łyżką dokładnie, aby się połączyły. Jeśli przygotowujecie mieszankę na przykład dla znajomych na prezent, to wsypcie składniki warstwami do dużego słoika.
W innej małej misce wymieszajcie ciepłą wodę, miód lub słód jęczmienny i *drożdże świeże, a następnie dodajcie mieszankę do składników suchych, masę wystarczy wymieszać łyżką do połączenia się w jednolitą całość, odstawić na 10 minut.
W międzyczasie przygotować formę keksówkę o wymiarach 23 na około 12 cm, można wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować olejem i wysypać otrębami, ciasto przed przelaniem do foremki wymieszać, wyrównać wierch ciasta, wypełnioną formę odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut - do wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 st C.
Chleb pieczemy 45-50 minut, jeśli podczas pieczenia wierch chleba zacznie zbyt mocno przypiekać się można przykryć go folią aluminiową.
Po upieczeniu wyjmujemy chleb z formy i studzimy na kratce, kroimy po całkowitym wystudzeniu.
Smacznego!
Notatki
*Jeśli używacie drożdży suchych to zawsze należy dodawać je do składników sypkich, natomiast drożdże świeże dodajemy do wody.