Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce (kolejność dowolna), ciasto wyrobić przy pomocy miksera lub ręcznie, ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą, odstawić do wyrośnięcia na około 1 do 2 godzin w ciepłe miejsce.
Nagrzać piekarnik do 230 st C. Przygotować dużą blachę do pieczenia, wyłożyć ją papierem.
Dłonie nasmarować olejem, podzielić ciasto na 9 części i uformować z nich okrągłe bułeczki, układać na blachę zachowując odstępy między bułkami.
Bułeczki odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce, w czasie wyrastania bułki powinny być przykryte folią spożywczą. Folię z jednej strony posmarować olejem, naoliwioną stroną przykryć bułki.
Wyrośnięte bułki przed wstawieniem do piekarnika posmarować jajkiem, posypać ulubionym dodatkami.
Piec przez 5 minut w temperaturze 230 st C, a następnie zmniejszyć temperaturę do 200 st C, dopiec przez około 8 minut.
Bułki po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce.