• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Bułki » Bułki pszenne

Bułki pszenne

Aktualizacja: 24 kwi, 2021 · Opublikowany: 25 paź, 2012 · przez Anna · 63 komentarze

Skocz do przepisu

Bułki pszenne jedne z lepszych, jakie jadłam. Miękkie, puszyste, delikatnie i wilgotne po prostu pyszne. Niezwykle proste w przygotowaniu ciasto, ciasto, które pięknie się formuje i szybko wyrasta. Wierzch bułek możecie posypać ulubionymi nasionkami. Mogą to być pestki dyni nasionka słonecznika, sezamu lub mak panuje tutaj pełna dowolność. Bułeczki pasują do wszelkiego rodzaju dodatków, słodkich i słonych, a i bez nich smakują wyśmienicie, polecam!

bułki pszenne z ziarenkami
Bułki pszenne
bulki pszenne
Print Pin
4,67 z 15 głosów

Bułki pszenne

Pyszne, puszyste łatwe bułeczki na śniadanie.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Pieczywo
Porcji 9
Przygotowanie 20 minutes
Gotowanie 13 minutes
Całkowity czas 33 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 100 ml wody (letnie)
  • 110 ml mleka (letnie)
  • 1 łyżeczka soli
  • 10 g drożdży świeżych (lub 5 g suchych)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 10 g masła (bardzo miękkie lub roztopione)
  • 350 g mąki pszennej

Do posmarowania bułek

  • 1 średnie jajko
  • 1 łyżka wody
  • mak (sezam lub inne ulubione ziarenka)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce (kolejność dowolna), ciasto wyrobić przy pomocy miksera lub ręcznie, ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą, odstawić do wyrośnięcia na około 1 do 2 godzin w ciepłe miejsce.
  • Nagrzać piekarnik do 230 st C. Przygotować dużą blachę do pieczenia, wyłożyć ją papierem.
  • Dłonie nasmarować olejem, podzielić ciasto na 9 części i uformować z nich okrągłe bułeczki, układać na blachę zachowując odstępy między bułkami.
  • Bułeczki odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce, w czasie wyrastania bułki powinny być przykryte folią spożywczą. Folię z jednej strony posmarować olejem, naoliwioną stroną przykryć bułki.
  • Wyrośnięte bułki przed wstawieniem do piekarnika posmarować jajkiem, posypać ulubionym dodatkami.
  • Piec przez 5 minut w temperaturze 230 st C, a następnie zmniejszyć temperaturę do 200 st C, dopiec przez około 8 minut.
  • Bułki po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce.
  • Smacznego!
bułki pszenne w koszyczku
Bułki pszenne
« Lampion z dyni
Tartaletki z ganaszem i malinami »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Karolina napisał

    25 listopada, 2019 at 2:00 am

    Dzisiaj ja wypróbuję przepis,ciasto już rośnie.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      25 listopada, 2019 at 7:20 am

      Super, smacznego życzę!

      Odpowiedz
    • Agnieszka napisał

      02 kwietnia, 2020 at 1:25 pm

      Można ten sam przepis wykorzystać na pizzę?

      Odpowiedz
      • Anna napisał

        02 kwietnia, 2020 at 1:56 pm

        Tak, oczywiście, ale zapraszam również do przepisu na pizzę 🙂

        Odpowiedz
        • Agnieszka napisał

          02 kwietnia, 2020 at 5:00 pm

          Przepis na bułeczki bardzo łatwy do wykonania. Bułki przepyszne 🙂
          Przepis na pizzę również wypróbuje w najbliższym czasie.
          Dziękuje :-))

          Odpowiedz
« Starsze komentarze

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}