• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Bułki » Bułki pszenne

Bułki pszenne

Aktualizacja: 24 kw., 2021 · Opublikowany: 25 paź, 2012 · przez Anna · 63 komentarze

Skocz do przepisu

Bułki pszenne jedne z lepszych, jakie jadłam. Miękkie, puszyste, delikatnie i wilgotne po prostu pyszne. Niezwykle proste w przygotowaniu ciasto, ciasto, które pięknie się formuje i szybko wyrasta. Wierzch bułek możecie posypać ulubionymi nasionkami. Mogą to być pestki dyni nasionka słonecznika, sezamu lub mak panuje tutaj pełna dowolność. Bułeczki pasują do wszelkiego rodzaju dodatków, słodkich i słonych, a i bez nich smakują wyśmienicie, polecam!

bułki pszenne z ziarenkami
Bułki pszenne
bulki pszenne
Print Pin
4.67 z 15 głosów

Bułki pszenne

Pyszne, puszyste łatwe bułeczki na śniadanie.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Pieczywo
Porcji 9
Przygotowanie 20 minutes
Gotowanie 13 minutes
Całkowity czas 33 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 100 ml wody (letnie)
  • 110 ml mleka (letnie)
  • 1 łyżeczka soli
  • 10 g drożdży świeżych (lub 5 g suchych)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 10 g masła (bardzo miękkie lub roztopione)
  • 350 g mąki pszennej

Do posmarowania bułek

  • 1 średnie jajko
  • 1 łyżka wody
  • mak (sezam lub inne ulubione ziarenka)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce (kolejność dowolna), ciasto wyrobić przy pomocy miksera lub ręcznie, ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą, odstawić do wyrośnięcia na około 1 do 2 godzin w ciepłe miejsce.
  • Nagrzać piekarnik do 230 st C. Przygotować dużą blachę do pieczenia, wyłożyć ją papierem.
  • Dłonie nasmarować olejem, podzielić ciasto na 9 części i uformować z nich okrągłe bułeczki, układać na blachę zachowując odstępy między bułkami.
  • Bułeczki odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce, w czasie wyrastania bułki powinny być przykryte folią spożywczą. Folię z jednej strony posmarować olejem, naoliwioną stroną przykryć bułki.
  • Wyrośnięte bułki przed wstawieniem do piekarnika posmarować jajkiem, posypać ulubionym dodatkami.
  • Piec przez 5 minut w temperaturze 230 st C, a następnie zmniejszyć temperaturę do 200 st C, dopiec przez około 8 minut.
  • Bułki po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce.
  • Smacznego!
bułki pszenne w koszyczku
Bułki pszenne
« Lampion z dyni
Tartaletki z ganaszem i malinami »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Karolina napisał

    25 listopada, 2019 at 2:00 am

    Dzisiaj ja wypróbuję przepis,ciasto już rośnie.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      25 listopada, 2019 at 7:20 am

      Super, smacznego życzę!

      Odpowiedz
    • Agnieszka napisał

      02 kwietnia, 2020 at 1:25 pm

      Można ten sam przepis wykorzystać na pizzę?

      Odpowiedz
      • Anna napisał

        02 kwietnia, 2020 at 1:56 pm

        Tak, oczywiście, ale zapraszam również do przepisu na pizzę 🙂

        Odpowiedz
        • Agnieszka napisał

          02 kwietnia, 2020 at 5:00 pm

          Przepis na bułeczki bardzo łatwy do wykonania. Bułki przepyszne 🙂
          Przepis na pizzę również wypróbuje w najbliższym czasie.
          Dziękuje :-))

          Odpowiedz
« Starsze komentarze

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

🌷 Wiosna

  • Syrop z pędów sosny II
  • Lemoniada rabarbarowa
  • Szaszłyki z łososia i ananasa
  • Kruche ciasto z malinami i kokosem - bezglutenowe

Więcej przepisów na wiosnę →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →