250gdrobnego cukrumożna dać trochę więcej jeśli lubicie słodsze serniki +50g
1kgtwarogumielonego w temperaturze pokojowej
40gbudyniu śmietankowego
2łyżkimąki pszennej
60gmasłaroztopionego
10gcukru waniliowego
1szczyptasoli
Instrukcje
Piekarnik rozgrzać do temperatury 165-170 st C.
Zimną śmietanę ubić na sztywno, odstawić.
Do jednej miski wbić białka, a do drugiej żółtka. Białka ubić na sztywno, odstawić. Żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na jasną puszystą masę, masa powinna podwoić swoją objętość, następnie dodać partiami twaróg mieszając po każdej dodanej łyżce. Do masy dodać budyń (proszek) i mąkę zmiksować do połączenia się składników. Na koniec dodać rozpuszczone i przestudzone masło całość zmiksować.
Do masy serowej dodać ubitą śmietanę oraz białka delikatnie wymieszać do połączenia się składników. Nie miksować już mikserem!
Sernik przelać do formy o wymiarach 20x30 cm (może być troszkę większa) wyłożonej papierem do pieczenia. Formę z sernikiem wstawić do większego naczynia do którego wlewamy gotującą się wodę, woda powinna sięgać do minimum połowy formy z sernikiem. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika.Piec przez 70 minut z opcją górnej i dolnej grzałki.
Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki studzić sernik przez 30 minut, a następnie wyjąć formę z sernikiem z kąpieli wodnej i ponownie wstawić sernik do ciepłego piekarnika, pozostawić go tam do całkowitego wystudzenia.
Sernik podajemy posypany cukrem pudrem. Na sernik można zaserwować truskawki lub maliny.
Smacznego!
Notatki
Sernik podczas pieczenia urośnie, a podczas studzenia równo opadnie na całej swojej powierzchni.Sernika nie ma potrzeby chłodzenia i przechowywania w lodówce.