Sernik puszysty, ta nazwa nie jest dana tak sobie, bez powodu! Ten sernik jest naprawdę bardzo puszysty, delikatny i lekki jak pianka. Dlaczego tak się dziej? Piana z białek i bita śmietana dają tę wspaniałą puszystą konsystencję. Do tego jeszcze bardzo dobrze ubite żółtka z cukrem niczym kogel-mogel i to jest właśnie to, co unosi nasz sernik do góry! Jak w każdym przepisie na sernik do znudzenia przypominam o temperaturze pokojowej wszystkich składników! Pamiętajcie o wyjęciu jajek, masła i twarogu na kilka godzin przed przystąpieniem do przygotowania sernika. Jedyny składnik, który powinien być schłodzony to śmietana, która najlepiej ubije się, kiedy będzie zimna.
Ponieważ sernik pieczemy w kąpieli wodnej, przygotujcie odpowiednią formę do upieczenia go i trochę większe naczynie żaroodporne, do którego będzie można wstawić formę z sernikiem. Sernik podczas pieczenia urośnie, a w trakcie studzenia równiutko opadnie na całej swojej powierzchni. W tym przepisie jest to naturalne, że opada! Nie panikujcie więc, widząc opadające ciasto podczas studzenia 🙂 Przed podaniem możecie sernik posypać cukrem pudrem i udekorować go świeżymi soczystymi truskawkami lub malinami. Jestem przekonana, że ten przepis przypadnie wam do gustu. Gorąco zapraszam, bo to serniczek godny uwagi nawet największych smakoszy!
Sernik puszysty
🥘 Składniki
- 250 ml śmietany do ubijania 30% lub 36% zimna
- 7 dużych jajek w temperaturze pokojowej
- 250 g drobnego cukru można dać trochę więcej jeśli lubicie słodsze serniki +50g
- 1 kg twarogu mielonego w temperaturze pokojowej
- 40 g budyniu śmietankowego
- 2 łyżki mąki pszennej
- 60 g masła roztopionego
- 10 g cukru waniliowego
- 1 szczypta soli
🔪 Instrukcje
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 165-170 st C.
- Zimną śmietanę ubić na sztywno, odstawić.
- Do jednej miski wbić białka, a do drugiej żółtka. Białka ubić na sztywno, odstawić. Żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na jasną puszystą masę, masa powinna podwoić swoją objętość, następnie dodać partiami twaróg mieszając po każdej dodanej łyżce. Do masy dodać budyń (proszek) i mąkę zmiksować do połączenia się składników. Na koniec dodać rozpuszczone i przestudzone masło całość zmiksować.
- Do masy serowej dodać ubitą śmietanę oraz białka delikatnie wymieszać do połączenia się składników. Nie miksować już mikserem!
- Sernik przelać do formy o wymiarach 20x30 cm (może być troszkę większa) wyłożonej papierem do pieczenia. Formę z sernikiem wstawić do większego naczynia do którego wlewamy gotującą się wodę, woda powinna sięgać do minimum połowy formy z sernikiem. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika.Piec przez 70 minut z opcją górnej i dolnej grzałki.
- Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki studzić sernik przez 30 minut, a następnie wyjąć formę z sernikiem z kąpieli wodnej i ponownie wstawić sernik do ciepłego piekarnika, pozostawić go tam do całkowitego wystudzenia.
- Sernik podajemy posypany cukrem pudrem. Na sernik można zaserwować truskawki lub maliny.
- Smacznego!
📋 Notatki
Za przepis dziękuję Pani Kasi 🙂 Po upieczeniu kilku wersji tego sernika zmieniłam troszkę proporcje składników 😉
Em. napisał
Eh, nie wiem coś mi poszło nie tak. Ładnie wyrósł, ale podczas studzenia opadł bardzo i w zasadzie jego wysokość była mizerna tak z 2 cm. Smakowo ok, fajnie że nie za słodki, ale chyba już go nie powtórzę. Szkoda, bo wierzę, że jak wszystko wychodzi jak potrzeba to i wygląda i smakuje. U mnie tylko smakował, ale nie odradzam innym próbować piec. Może to kwestia sera w Kanadzie. Pozdrawiam serdecznie!
Anna napisał
Oj, to rzeczywiście coś było nie tak :(Po pierwsze dziwne, że sernik nawet po opadnięciu miał finalną grubość 2cm. Jeśli sernik był pieczony w podobnej formie, jaką podałam w przepisie, to samej surowej masy powinno być zdecydowanie więcej niż 2 cm.
Ser jest bardzo ważny w przypadku serników, powinien to być czysty twaróg bez żadnych dodatków, zmielony trzykrotnie i niezbyt mokry, jeśli kupujemy gotowy twaróg mielony i jest on dość wilgotny, to należy go odsączyć na sicie, aby pozbyć się nadmiaru serwatki. Niestety "mokry" ser może dać nam w efekcie zakalcowaty ciężki i twardy sernik. Niestety nie znam rynku kanadyjskiego i nie wiem co macie tam do dyspozycji, więc nie mogę nic polecić.
Inną ważną sprawą w tym przepisie jest dobre ubicie piany z białek i śmietany, a następnie delikatne połączenie ich z masą serową, to ważne, bo białka unoszą w górę sernik. Mam nadzieję, że wskazówki przydadzą się na przyszłość może w innym przepisie 🙂 Pozdrawiam serdecznie!
Em. napisał
Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź i wszystkie wskazówki. Kurczę, no widzisz ... ser był mokry - to fakt. No i jest mało tłusty - ma tylko 15 % więc, może trzeba dać więcej masła (100g) jak w przepisie z innej strony z wypiekami na podobny sernik. Hmhm, czyli jak zwykle diabeł tkwi w szczegółach. Niby zakalca jako takiego nie było, bo był lekki, tylko opadnięty bardzo. Trzeba będzie jeszcze kiedyś spróbować, dzięki wielkie!
Żaneta napisał
Właśnie upiekłam i jest pyszny ☺
Anna napisał
Wspaniale, bardzo się cieszę 🙂 my również bardzo go lubimy! Pozdrawiam serdecznie !
Adela napisał
świetnie wygląda
Anna napisał
Dziękuję i tak smakuje 🙂
Abi napisał
wygląda bardzo apetycznie !
Anna napisał
Dziękuję i polecam, jest pyszny!