• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Serniki » Sernik puszysty

Sernik puszysty

Aktualizacja: 16 kw., 2019 · Opublikowany: 5 maj, 2017 · przez Anna · 11 komentarzy

Skocz do przepisu

Sernik puszysty, ta nazwa nie jest dana tak sobie, bez powodu! Ten sernik jest naprawdę bardzo puszysty, delikatny i lekki jak pianka. Dlaczego tak się dziej? Piana z białek i bita śmietana dają tę wspaniałą puszystą konsystencję. Do tego jeszcze bardzo dobrze ubite żółtka z cukrem niczym kogel-mogel. To jest właśnie to, co unosi nasz sernik do góry! Jak w każdym przepisie na sernik do znudzenia przypominam o temperaturze pokojowej wszystkich składników! Pamiętajcie o wyjęciu jajek, masła i twarogu na kilka godzin przed przystąpieniem do przygotowania sernika. Jedyny składnik, który powinien być schłodzony to śmietana, która najlepiej ubije się, kiedy będzie zimna.

Kawałek sernika podany z truskawką i cukrem pudrem.
Sernik puszysty
Przejdź do:
  • 🥘 Składniki
  • 🔪 Instrukcje
  • ❗ Wskazówki
  • 🥄 Z czym podać?
  • 🍧 Inne propozycje deserowe
  • 📖 Przepis
  • 💬 Komentarze

🥘 Składniki

  • 250 ml śmietany do ubijania 30% lub 36% zimna
  • 7 dużych jajek w temperaturze pokojowej
  • 250 g drobnego cukru można dać trochę więcej jeśli lubicie słodsze serniki +50g
  • 1 kg twarogu mielonego w temperaturze pokojowej
  • 40 g budyniu śmietankowego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 60 g masła roztopionego
  • 10 g cukru waniliowego
  • 1 szczypta soli

🔪 Instrukcje

  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 165-170 st C.
  • Zimną śmietanę ubić na sztywno, odstawić.
  • Do jednej miski wbić białka, a do drugiej żółtka. Białka ubić na sztywno, odstawić. Żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na jasną puszystą masę, masa powinna podwoić swoją objętość, następnie dodać partiami twaróg mieszając po każdej dodanej łyżce. Do masy dodać budyń (proszek) i mąkę zmiksować do połączenia się składników. Na koniec dodać rozpuszczone i przestudzone masło całość zmiksować.
  • Do masy serowej dodać ubitą śmietanę oraz białka delikatnie wymieszać do połączenia się składników. Nie miksować już mikserem!
  • Sernik przelać do formy o wymiarach 20x30 cm (może być troszkę większa) wyłożonej papierem do pieczenia. Formę z sernikiem wstawić do większego naczynia do którego wlewamy gotującą się wodę, woda powinna sięgać do minimum połowy formy z sernikiem. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika.Piec przez 70 minut z opcją górnej i dolnej grzałki.
  • Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki studzić sernik przez 30 minut, a następnie wyjąć formę z sernikiem z kąpieli wodnej i ponownie wstawić sernik do ciepłego piekarnika, pozostawić go tam do całkowitego wystudzenia. 
  • Sernik podajemy posypany cukrem pudrem. Na sernik można zaserwować truskawki lub maliny.

❗ Wskazówki

Ponieważ sernik pieczemy w kąpieli wodnej, przygotujcie odpowiednią formę do upieczenia go i trochę większe naczynie żaroodporne. Do żaroodpornego naczynia będzie można wstawić formę z sernikiem. Sernik podczas pieczenia urośnie, a w trakcie studzenia równiutko opadnie na całej powierzchni. W tym przepisie jest to naturalne, że opada! Nie panikujcie więc, widząc opadające ciasto podczas studzenia :).

🥄 Z czym podać?

Przed podaniem możecie sernik posypać cukrem pudrem i udekorować go świeżymi soczystymi truskawkami lub malinami. Jestem przekonana, że ten przepis przypadnie Wam do gustu. Gorąco zapraszam, bo to serniczek godny uwagi nawet największych smakoszy!

🍧 Inne propozycje deserowe

Macie ochotę na więcej smakołyków? Zapraszam serdecznie, jestem przekonana, że znajdziecie coś dla siebie.

  • Muffiny bananowo czekoladowe
  • Tort Oreo
  • Lody mango
  • Truskawkowy sernik na zimno

📖 Przepis

sernik puszysty
Print Pin
4.67 z 6 głosów

Sernik puszysty

Wspaniały puszysty i bardzo smaczny sernik!
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 14
Przygotowanie 1 minute
Gotowanie 1 hour 10 minutes
Całkowity czas 1 hour 11 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 250 ml śmietany do ubijania (30% lub 36% zimna)
  • 7 dużych jajek (w temperaturze pokojowej)
  • 250 g drobnego cukru (można dać trochę więcej jeśli lubicie słodsze serniki +50g)
  • 1 kg twarogu (mielonego w temperaturze pokojowej)
  • 40 g budyniu śmietankowego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 60 g masła (roztopionego)
  • 10 g cukru waniliowego
  • 1 szczypta soli
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 165-170 st C.
  • Zimną śmietanę ubić na sztywno, odstawić.
  • Do jednej miski wbić białka, a do drugiej żółtka. Białka ubić na sztywno, odstawić. Żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na jasną puszystą masę, masa powinna podwoić swoją objętość, następnie dodać partiami twaróg mieszając po każdej dodanej łyżce. Do masy dodać budyń (proszek) i mąkę zmiksować do połączenia się składników. Na koniec dodać rozpuszczone i przestudzone masło całość zmiksować.
  • Do masy serowej dodać ubitą śmietanę oraz białka delikatnie wymieszać do połączenia się składników. Nie miksować już mikserem!
  • Sernik przelać do formy o wymiarach 20x30 cm (może być troszkę większa) wyłożonej papierem do pieczenia. Formę z sernikiem wstawić do większego naczynia do którego wlewamy gotującą się wodę, woda powinna sięgać do minimum połowy formy z sernikiem. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika.
    Piec przez 70 minut z opcją górnej i dolnej grzałki.
  • Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki studzić sernik przez 30 minut, a następnie wyjąć formę z sernikiem z kąpieli wodnej i ponownie wstawić sernik do ciepłego piekarnika, pozostawić go tam do całkowitego wystudzenia. 
  • Sernik podajemy posypany cukrem pudrem. Na sernik można zaserwować truskawki lub maliny.
  • Smacznego!

📋 Notatki

Sernik podczas pieczenia urośnie, a podczas studzenia równo opadnie na całej swojej powierzchni.
Sernika nie ma potrzeby chłodzenia i przechowywania w lodówce.
Kawałek sernika na talerzyku, podany z truskawką w tle miseczka z truskawkami.
Sernik puszysty
Kawałek sernika widziany z góry na białym talerzy i obrusie w różową kratę.
Sernik puszysty

Za przepis dziękuję Pani Kasi 🙂 Po upieczeniu kilku wersji tego sernika zmieniłam troszkę proporcje składników 😉

« Kruche ciasto budyniowo-rabarbarowe
Szparagi w cieście »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Ania napisał

    15 lipca, 2022 at 8:48 am

    Dzień dobry, mam w lodówce 200 ml śmietanki, czy to wystarczy? Powinnam zamiast tych 50 ml dodać do twarogu mleko? Dziękuję za odpowiedź!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      15 lipca, 2022 at 9:15 am

      Powinno wystarczyć 200 ml, proszę już nie dodawać mleka. Pozdrawiam gorąco!

      Odpowiedz
  2. Em. napisał

    26 marca, 2018 at 6:09 am

    Eh, nie wiem coś mi poszło nie tak. Ładnie wyrósł, ale podczas studzenia opadł bardzo i w zasadzie jego wysokość była mizerna tak z 2 cm. Smakowo ok, fajnie że nie za słodki, ale chyba już go nie powtórzę. Szkoda, bo wierzę, że jak wszystko wychodzi jak potrzeba to i wygląda i smakuje. U mnie tylko smakował, ale nie odradzam innym próbować piec. Może to kwestia sera w Kanadzie. Pozdrawiam serdecznie!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      26 marca, 2018 at 9:08 am

      Oj, to rzeczywiście coś było nie tak :(Po pierwsze dziwne, że sernik nawet po opadnięciu miał finalną grubość 2cm. Jeśli sernik był pieczony w podobnej formie, jaką podałam w przepisie, to samej surowej masy powinno być zdecydowanie więcej niż 2 cm.
      Ser jest bardzo ważny w przypadku serników, powinien to być czysty twaróg bez żadnych dodatków, zmielony trzykrotnie i niezbyt mokry, jeśli kupujemy gotowy twaróg mielony i jest on dość wilgotny, to należy go odsączyć na sicie, aby pozbyć się nadmiaru serwatki. Niestety "mokry" ser może dać nam w efekcie zakalcowaty ciężki i twardy sernik. Niestety nie znam rynku kanadyjskiego i nie wiem co macie tam do dyspozycji, więc nie mogę nic polecić.
      Inną ważną sprawą w tym przepisie jest dobre ubicie piany z białek i śmietany, a następnie delikatne połączenie ich z masą serową, to ważne, bo białka unoszą w górę sernik. Mam nadzieję, że wskazówki przydadzą się na przyszłość może w innym przepisie 🙂 Pozdrawiam serdecznie!

      Odpowiedz
      • Em. napisał

        26 marca, 2018 at 6:21 pm

        Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź i wszystkie wskazówki. Kurczę, no widzisz ... ser był mokry - to fakt. No i jest mało tłusty - ma tylko 15 % więc, może trzeba dać więcej masła (100g) jak w przepisie z innej strony z wypiekami na podobny sernik. Hmhm, czyli jak zwykle diabeł tkwi w szczegółach. Niby zakalca jako takiego nie było, bo był lekki, tylko opadnięty bardzo. Trzeba będzie jeszcze kiedyś spróbować, dzięki wielkie!

        Odpowiedz
  3. Żaneta napisał

    13 sierpnia, 2017 at 4:21 pm

    5 stars
    Właśnie upiekłam i jest pyszny ☺

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      13 sierpnia, 2017 at 10:36 pm

      Wspaniale, bardzo się cieszę 🙂 my również bardzo go lubimy! Pozdrawiam serdecznie !

      Odpowiedz
  4. Adela napisał

    10 maja, 2017 at 1:53 pm

    świetnie wygląda

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      10 maja, 2017 at 2:22 pm

      Dziękuję i tak smakuje 🙂

      Odpowiedz
  5. Abi napisał

    10 maja, 2017 at 11:06 am

    wygląda bardzo apetycznie !

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      10 maja, 2017 at 2:21 pm

      Dziękuję i polecam, jest pyszny!

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Lato

  • Galaretka z czerwonej porzeczki
  • Ogórki kiszone
  • Lemoniada rabarbarowa
  • Gofry drożdżowe

Więcej przepisów na lato →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →