Drukuj
syrop z mlodych pedow sosny

Syrop z młodych pędów sosny

Tradycyjny syrop z pędów sosny idealny na kaszel, ból gardła i obniżoną odporność.

Rodzaj Napoje
Przygotowanie 30 minutes
Razem 30 minutes
Autor Anna

Składniki

  • 1 kg pędów sosny
  • 800 g cukru

Instrukcja

  1. Młode pędy sosny oczyścić z brązowych łusek, choć według niektórych receptur nie jest to konieczne, wystarczy tylko oczyścić z ewentualnych owadów, ale nie myć ich!

  2. Oczyszczone pędy układać warstwami w słoju, każdą warstwę przesypać cukrem i ugnieść np. pałką lub tłuczkiem albo pięścią :) Na koniec całość mocno docisnąć. Przykryć pokrywką, ale nie zakręcać do końca, można założyć gęstą gazę i obwiązać gumką.

  3. Słój odstawić na słoneczny parapet co kilka dni można przemieszać zawartość słoja, aby cukier lepiej się rozpuścił, można też ugnieść zawartość (nacisnąć z góry tłuczkiem). Słój z pędami zdjąć z parapetu, kiedy cukier się rozpuści, odstawić go w ciemne i chłodniejsze miejsce.

  4. Kiedy pędy puszczą już sok, a syrop nabierze herbacianego koloru, można zawartość przecedzić przez gazę, dokładnie wyciskając syrop z pędów.

  5. Pędy w syropie mogą spędzić do 4 tygodni nie ma potrzeby trzymania ich dłużej.

  6. Gotowy syrop przelać do wyparzonych słoiczków lub buteleczek, zakręcić.

  7. Przechowywać w chłodnym i suchym miejscu.

Dawkowanie:

  1. Dorośli po 1 łyżce 3- 4 razy dziennie.

    Dzieci po 1 łyżeczce 3 razy dziennie.

Notatki

- Biały cukier można zastąpić cukrem trzcinowym, miodem lub ksylitole