Domowy syrop z młodych pędów sosny to lek, który możemy wykorzystać, kiedy w zimowe dni dopadnie nas przeziębienie. Działa wykrztuśnie i przeciwbakteryjnie, pomoże przy chrypce, która może zdarzyć się i latem spowodowana nadużywaniem klimatyzacji w samochodzie, czy biurze:) Przyda się przy wszelkiego rodzaju przeziębieniach katarze, czy zapaleniu oskrzeli. Pędy sosny bogate w witaminę C, sole mineralne i olejki eteryczne, wzmocnią nasz organizm. Syrop świetnie smakuje dodany do herbaty, czy naleśników. Tylko teraz w maju można zerwać odpowiednie pędy do przygotowania syropu. Najlepsze są takie, które mają 10,12 cm długości lepiej się pośpieszyć, bo zaraz przerosną! Warto mieć w domowej apteczce własnoręcznie przygotowany syrop naturalny bez chemicznych dodatków taki jak kiedyś przygotowywały go nasze Babcie:) Po odcedzeniu syropu nie wyrzucajcie pędów, wykorzystajcie je do przygotowania wspaniałej nalewki z pędów sosny, która również ma właściwości lecznicze, ale jest to specyfik tylko dla dorosłych!
Po wielu zapytaniach od Was w sprawie innych sposobów przygotowania syropu z pędów sosny przeprowadziłam eksperymenty z wyciskaniem pędów w sokowirówce, wyciskarce ślimakowej, ale też spróbowałam pozyskać syrop przy pomocy sokownika. Efekt opisałam w najnowszym wpisie na ten temat, zapraszam do przeczytania i wypróbowania przepisu – Syrop z pędów sosny II 🙂
Syrop z młodych pędów sosny
Tradycyjny syrop z pędów sosny idealny na kaszel, ból gardła i obniżoną odporność.
Składniki
- 1 kg pędów sosny
- 800 g cukru
Instrukcja
Młode pędy sosny oczyścić z brązowych łusek, choć według niektórych receptur nie jest to konieczne, wystarczy tylko oczyścić z ewentualnych owadów, ale nie myć ich!
Oczyszczone pędy układać warstwami w słoju, każdą warstwę przesypać cukrem i ugnieść np. pałką lub tłuczkiem albo pięścią 🙂 Na koniec całość mocno docisnąć. Przykryć pokrywką, ale nie zakręcać do końca, można założyć gęstą gazę i obwiązać gumką.
Słój odstawić na słoneczny parapet co kilka dni można przemieszać zawartość słoja, aby cukier lepiej się rozpuścił, można też ugnieść zawartość (nacisnąć z góry tłuczkiem). Słój z pędami zdjąć z parapetu, kiedy cukier się rozpuści, odstawić go w ciemne i chłodniejsze miejsce.
Kiedy pędy puszczą już sok, a syrop nabierze herbacianego koloru, można zawartość przecedzić przez gazę, dokładnie wyciskając syrop z pędów.
Pędy w syropie mogą spędzić do 4 tygodni nie ma potrzeby trzymania ich dłużej.
Gotowy syrop przelać do wyparzonych słoiczków lub buteleczek, zakręcić.
Przechowywać w chłodnym i suchym miejscu.
Dawkowanie:
Dorośli po 1 łyżce 3- 4 razy dziennie.
Dzieci po 1 łyżeczce 3 razy dziennie.
Notatki
- Biały cukier można zastąpić cukrem trzcinowym, miodem lub ksylitole
- Po wyciśnięciu syropu z pędów nie wyrzucajcie ich, przygotujcie z nich nalewkę. Link do przepisu na nalewkę z pędów sosny z odzysku, wyżej.
Mam na imię Ania, uwielbiam gotować dla swojej sporej rodziny i przyjaciół. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Zrobiłam syrop z pędów ale zapomniałam o nim i pędy nadal w nim są. Nie ma na nim pleśni więc mogę go jeszcze odcedzić czy już za pozno i należy go wyrzucić? Robiłam go pod koniec kwietnia a mamy początek października. Pozdrawiam.
To się zdarza, ja któregoś roku przetrzymałam dużo dłużej, to nic nie szkodzi. Spokojnie może teraz go Pani zlać do mniejszych buteleczek, a tak esencjonalne pędy zalać alkoholem, aby wyciągnąć z nich jeszcze, to co dobre, będzie “lecznicza nalewka” 😉 Zlany syrop proszę przechowywać w chłodnym miejscu, chyba, to w którym był do tej pory, było ok, bo nic się z nim nie stało 🙂 Tutaj link do nalewki. Pozdrawiam serdecznie.