3łyżkicukru pudrulub troszkę więcej jeśli lubicie bardziej słodki krem
250gserka mascarpone
1szklankawypestkowanych czereśni
1szklankatruskawek
6łyżekdżemuporzeczkowego lub innego dowolnego
listki mięty lub melisyopcjonalnie
Instrukcje
Do miski przesiać mąki, dodać cukier, sól, żółtko oraz pokrojone w kostkę masło, palcami rozetrzeć masło dodać śmietanę i zagnieść gładkie ciasto, ja wyrabiam ciasto przy pomocy miksera stacjonarnego.
Z przygotowanego ciasta uformować kulkę, owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez minimum 30 minut.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 st C.
Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę o średnicy 27 około cm wylepiając również brzegi formy, całą powierzchnię ciasta nakłóć widelcem, wstawić do nagrzanego piekarnia i piec przez około 15 minut, lub do chwili, kiedy ciasto nabierze złotego koloru, gdyby ciasto zaczęło zbyt szybko przypiekać się, należy obniżyć temperaturę do 190 st C.
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i całkowicie wystudzić.
Śmietanę ubić na sztywno.
Do miski włożyć serek i wymieszać go na średnich obrotach z cukrem, serka nie należy miksować zbyt długo, ponieważ zrobi się płynny, następnie dodać ubitą śmietanę i wymieszać do połączenia się składników.
Spód tarty posmarować ulubionym dżemem, ale nie jest to konieczne, a następnie wyłożyć krem rozsmarowując po całej powierzchni ciasta na wierzch rozsypać czereśnie i truskawki, można udekorować listkami mięty lub melisy, do dekoracji fantastyczne sprawdzają się również maleńkie beziki.
Tartę schłodzić przed podaniem (jeśli wytrzymacie ;)
Smacznego!
Notatki
Powyższa porcja ciasta wystarcza na wypełnienie dużej formy (27 cm średnicy) ciasto powinno być cienki wtedy jest najsmaczniejsze. Jeśli macie mniejszą formę to użyjcie tylko część ciasta, a to co zostanie możecie zamrozić lub upiec drugi mniejszy spód, który możecie wykorzystać za kilka dni. Upieczony i całkowicie wystudzony spód do tarty można przechować przez około tydzień zawinięty w folię spożywczą lub zamknięty w woreczku foliowym w suchym i chłodnym miejscu.