• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Tarty na słodko » Tarta czereśnie i truskawki

Tarta czereśnie i truskawki

Aktualizacja: 23 cze, 2020 · Opublikowany: 10 cze, 2016 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Uwielbiam ciasta typu tarta, ponieważ są szybkie do przygotowania i mało wymagające, a jednocześnie bardzo smaczne! Ciasto na tartę można przygotować w większej ilości i upiec za jednym zamachem spody do dwóch lub trzech ciast, lub surowe ciasto zamrozić i wykorzystać, kiedy będzie potrzeba. Jeśli zdecydujecie się upiec więcej spodów, należy ciasto po całkowitym wystudzeniu szczelnie owinąć w folię spożywczą i przechować w chłodnym i suchym miejscu do czasu wykorzystania. Mając gotowy spód do tarty, przygotujemy wyśmienity deser w 10 minut, wystarczy wymieszać serek mascarpone ze śmietaną na to świeże sezonowe owoce i gotowe! Ciasto z dzisiejszego przepisu jest bardzo kruche szczególnie zaraz po upieczeniu, ale po kilku godzinach delikatnie mięknie i staje się jeszcze lepsze. Do tarty użyłam mieszanki czereśni i truskawek, które świetnie razem pasują, oczywiście możecie użyć dowolnych świeżych owoców, tarta będzie wspaniale smakowała z brzoskwiniami w połączeniu z borówkami lub truskawkami albo dobrym zestawem będą maliny z jagodami, ale na te owoce trzeba jeszcze troszkę poczekać 🙂 Tymczasem zapraszam na tartę czereśnie i truskawki!

tarta czeresnie i truskawki
Print Pin
5 z 2 głosów

Tarta czereśnie i truskawki

Prosta i pyszna tarta z sezonowymi owocami!
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 12
Przygotowanie 25 minutes
Gotowanie 15 minutes
Całkowity czas 40 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na kruche ciasto

  • 100 g mąki pszennej (krupczatka)
  • 120 g mąki pszennej (tortowa)
  • 150 g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • 4 łyżki śmietany (kwaśnej)
  • 70 g cukru
  • 1 szczypta soli

Składniki dodatkowe

  • 200 ml śmietany 30%
  • 3 łyżki cukru pudru (lub troszkę więcej jeśli lubicie bardziej słodki krem)
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 szklanka wypestkowanych czereśni
  • 1 szklanka truskawek
  • 6 łyżek dżemu (porzeczkowego lub innego dowolnego)
  • listki mięty lub melisy (opcjonalnie)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Do miski przesiać mąki, dodać cukier, sól, żółtko oraz pokrojone w kostkę masło, palcami rozetrzeć masło dodać śmietanę i zagnieść gładkie ciasto, ja wyrabiam ciasto przy pomocy miksera stacjonarnego.
  • Z przygotowanego ciasta uformować kulkę, owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez minimum 30 minut.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 st C.
  • Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę o średnicy 27 około cm wylepiając również brzegi formy, całą powierzchnię ciasta nakłóć widelcem, wstawić do nagrzanego piekarnia i piec przez około 15 minut, lub do chwili, kiedy ciasto nabierze złotego koloru, gdyby ciasto zaczęło zbyt szybko przypiekać się, należy obniżyć temperaturę do 190 st C.
  • Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i całkowicie wystudzić.
  • Śmietanę ubić na sztywno.
  • Do miski włożyć serek i wymieszać go na średnich obrotach z cukrem, serka nie należy miksować zbyt długo, ponieważ zrobi się płynny, następnie dodać ubitą śmietanę i wymieszać do połączenia się składników.
  • Spód tarty posmarować ulubionym dżemem, ale nie jest to konieczne, a następnie wyłożyć krem rozsmarowując po całej powierzchni ciasta na wierzch rozsypać czereśnie i truskawki, można udekorować listkami mięty lub melisy, do dekoracji fantastyczne sprawdzają się również maleńkie beziki.
  • Tartę schłodzić przed podaniem (jeśli wytrzymacie 😉
  • Smacznego!

📋 Notatki

Powyższa porcja ciasta wystarcza na wypełnienie dużej formy (27 cm średnicy) ciasto powinno być cienki wtedy jest najsmaczniejsze.
Jeśli macie mniejszą formę to użyjcie tylko część ciasta, a to co zostanie możecie zamrozić lub upiec drugi mniejszy spód, który możecie wykorzystać za kilka dni. Upieczony i całkowicie wystudzony spód do tarty można przechować przez około tydzień zawinięty w folię spożywczą lub zamknięty w woreczku foliowym w suchym i chłodnym miejscu.
tarta czeresnie i truskawki
tarta czeresnie i truskawki
« Chleb razowy żytni
Ciasto z bezą i owocami »

Reader Interactions

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}