Do miski odmierzyć mąkę i sól, wymieszać. Dodać ciepłą wodę z olejem ciasto zacząć mieszać widelcem, a następnie zagnieść ręką, ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Uformować kulę i zawinąć w folię, odłożyć na 10 minut, aby odpoczęło.
Następnie wyjąć ciasto z foli, delikatnie posypać mąką blat i ciasto, uformować wałek, podzielić na 8 równych kawałków. Każdy kawałek rozpłaszczyć dłonią na okrągły placuszek, następnie posypując mąką rozwałkować cienki placuszek, moje miały średnicę 18 cm.
Tortille piec na suchej patelni około 2 minuty z każdej strony. Podczas pieczenia powinny pojawić się bąble na placuszkach!
Gotowe tortille do czasu podania przechowywać pod przykryciem lub można też zawinąć w folię aluminiową.
Tortille podawać ciepłe, wtedy są miękkie, po całkowitym wystudzeniu twardnieją, ale można odświeżyć je w mikrofalówce, będą wtedy znów miękkie. Można również odgrzać je na patelni posmarowanej masłem lub zapiekać z dodatkami w opiekaczu.
Smacznego!
Notatki
Do ciasta można dodać siekane zioła oraz przyprawy takie jak, pieprz, kminek, papryka...