Tortilla jest w pewnych częściach świata chlebem powszednim, a i u nas zdobywa coraz większą popularność to dlatego, że dzięki niej w łatwy i szybki sposób można przygotować coś pysznego do jedzenia. Tortille zazwyczaj kupujemy w sklepie, bo tak jest najłatwiej, są gotowe do spożycia, wystarczy tylko podgrzać i dodać kilka ulubionych dodatków, ale nie są tanie, za 6 sztuk trzeba zapłacić minimum 8 złotych! To bardzo drogo biorąc pod uwagę ich skład i ilość użytych produktów! W domu przygotujecie 8 sztuk za około złotówkę, wliczając produkty, gaz (prąd) potrzebne do ich upieczenia 🙂 Mam nadzieję, że to przekonuje Was, że warto przygotować je samodzielnie, tym bardziej że jest to bardzo prosty i szybki przepis. Tortille pieczemy tuż przed podaniem, aby były miękkie, po całkowitym wystygnięciu stają się twardsze, ale można je odświeżyć. Z podanej ilości przygotujecie 8 placków o średnicy 16 centymetrów. Smacznego!
📖 Przepis
Tortilla
🥘 Składniki
- 180 g mąki pszennej
- ½ łyżeczki soli
- 3 łyżki oleju
- ½ szklanki bardzo ciepłej wody
🔪 Instrukcje
- Do miski odmierzyć mąkę i sól, wymieszać. Dodać ciepłą wodę z olejem ciasto zacząć mieszać widelcem, a następnie zagnieść ręką, ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Uformować kulę i zawinąć w folię, odłożyć na 10 minut, aby odpoczęło.
- Następnie wyjąć ciasto z foli, delikatnie posypać mąką blat i ciasto, uformować wałek, podzielić na 8 równych kawałków. Każdy kawałek rozpłaszczyć dłonią na okrągły placuszek, następnie posypując mąką rozwałkować cienki placuszek, moje miały średnicę 18 cm.
- Tortille piec na suchej patelni około 2 minuty z każdej strony. Podczas pieczenia powinny pojawić się bąble na placuszkach!
- Gotowe tortille do czasu podania przechowywać pod przykryciem lub można też zawinąć w folię aluminiową.
- Tortille podawać ciepłe, wtedy są miękkie, po całkowitym wystudzeniu twardnieją, ale można odświeżyć je w mikrofalówce, będą wtedy znów miękkie. Można również odgrzać je na patelni posmarowanej masłem lub zapiekać z dodatkami w opiekaczu.
- Smacznego!
Comments
No Comments