Drukuj
cold brew

Cold brew

Kawa "parzona"na zimno, pyszna orzeźwiająca, koniecznie spróbujcie.

Rodzaj Napoje
Kuchnia Raw
Keyword kawa, napoje
Przygotowanie 5 minutes
Autor Anna

Składniki

  • 100 g kawy dość grubo mielonej
  • 1 litr wody zimnej

Instrukcja

  1. Kawę mieliny dość grubo tak, jak do ekspresu przelewowego lub kupujemy kawę odpowiednio zmieloną do cold brew. Kawę wsypujemy do dużego słoja lub dzbanka i zalewamy zimną wodą. Naczynie z kawą przykrywamy i odstawiamy na 12 do 18 godzin.

  2. Po minimalnym upływie czasu "parzenia" kawy czyli po 12 godzinach, kawę filtrujemy, możemy do tego użyć papierowych filtrów takich, jak do parzenia kawy w ekspresie przelewowym, najlepiej podwójnie złożonych, może też być zwykłe sitko wyłożone gazą lub specjalny słój do z filtrem "parzenia" cold brew.

  3. Po przefiltrowaniu otrzymujemy koncentrat, który podajemy w proporcjach 2:1 (woda/mleko:kawy). Oczywiście podajemy z lodem, można dodać syropy smakowe. Kawę, której nie wykorzystamy przechowujemy w lodówce przez około tydzień w zamkniętym naczyniu.

  4. Smacznego!