Cold brew od niedawna podbija serca kawoszy w naszym kraju, bardzo mnie to cieszy, bo jest to naprawdę bardzo dobry szlachetny napój! Kawa cold brew to najłatwiejsza kawa do przygotowania w domu wystarczy zalać grubo zmielone ziarna kawy zimną wodą i pozostawić na około 12 godzin, aby kawa "zaparzyła się". Do przygotowania tego napoju będzie potrzebna dobra kawa zmielona tak, jak do ekspresu przelewowego. Można również poprosić w sklepie z dobrymi kawami o zmielenie porcji na cold brew, wtedy będziemy mieli pewność, że ziarenka mają odpowiednią frakcję.
Kawa "parzona" na zimno charakteryzuje się łagodnym smakiem i niezwykłym wręcz obłędnym aromatem! Kolejnym plusem kawy cold brew jest jej niska kwasowość. Pojawia się pytanie, w czym i jak przygotować taką kawę? To banalnie proste, do przygotowania wystarczy zwykły słój, dzbanek lub specjalne naczynie przeznaczone do tego celu to nie ma większego znaczenia ważne, żeby naczynie było odpowiednio duże, aby pomieścić litr wody i kawę. Do przefiltrowania przyda się podwójny filtr do kawy przelewowej lub zwykłe sitko wyłożone kilkoma warstwami gazy albo zestaw do cold brew.
Po przefiltrowaniu możemy od razy podawać kawę do picia najlepiej z dużą ilością lodu, mlekiem, syropami smakowymi lub innymi dodatkami. Kawę można przechowywać w lodówce około 7-8 dni oczywiście w zamkniętym naczyniu, aby aromat nie ulatniał się, kawa nawet po kilku dniach nie traci swoich walorów smakowych. Jeśli chodzi o proporcje, to w sieci można znaleźć różne wersje i najlepiej dopasować je do swoich upodobań, ale jednak trzeba mieć jakąś bazę do poszukiwań swojego idealnego smaku. Dziś zaproponowałam Wam porcję 100 g kawy "zaparzonej" w 1 litrze wody taka porcja, pozwala uzyskać koncentrat, który podajemy proporcjach (porcja 50 ml) 2:1, czyli dwie porcje wody lub porcja wody i porcja mleka na jedną dawkę kawy. Wypróbujcie i stwórzcie własną idealną kawę 🙂
Cold brew
🥘 Składniki
- 100 g kawy dość grubo mielonej
- 1 litr wody zimnej
🔪 Instrukcje
- Kawę mieliny dość grubo tak, jak do ekspresu przelewowego lub kupujemy kawę odpowiednio zmieloną do cold brew. Kawę wsypujemy do dużego słoja lub dzbanka i zalewamy zimną wodą. Naczynie z kawą przykrywamy i odstawiamy na 12 do 18 godzin.
- Po minimalnym upływie czasu "parzenia" kawy czyli po 12 godzinach, kawę filtrujemy, możemy do tego użyć papierowych filtrów takich, jak do parzenia kawy w ekspresie przelewowym, najlepiej podwójnie złożonych, może też być zwykłe sitko wyłożone gazą lub specjalny słój do z filtrem "parzenia" cold brew.
- Po przefiltrowaniu otrzymujemy koncentrat, który podajemy w proporcjach 2:1 (woda/mleko:kawy). Oczywiście podajemy z lodem, można dodać syropy smakowe. Kawę, której nie wykorzystamy przechowujemy w lodówce przez około tydzień w zamkniętym naczyniu.
- Smacznego!
Skomentuj