2łyżkibazylii suszonej lub oregano, tymiankuna 8 litrów pomidorów
słoiki i zakrętki
Instrukcje
Pomidory umyć, pokroić na ćwiartki lub drobniej. Przy pomocy ręcznego blendera zmiksować na gładką papkę, robię to bezpośrednio w garnku, w którym później gotuję przecier. Po zmiksowaniu wszystkich pomidorów postawić garnek na ogniu i zagotować z dodatkiem soli i ewentualnie ziół.
Przecier gotujemy przynajmniej godzinę na średnim ogniu, czas gotowania zależy jakich pomidorów używamy do przecieru, jeśli pomidory są bardzo mięsiste to czas gotowania będzie krótszy. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji przelewamy gorący przecier do umytych i wyparzonych słoików, zakręcamy.
Pomidory należy poddać pasteryzacji, ja robię to w piekarniku.
Słoiki z przecierem wstawić do zimnego piekarnika, nastawić temperaturę na 125 - 130 st C, pasteryzować przez około 1 godzinę nie dłużej.
Po tym czasie wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki, pozostawić w nim słoiki do całkowitego wystygnięcia.
Pomidory można zmiksować również w blenderze do koktajli: do dzbanka blendera wkładamy pokrojone pomidory i miksujemy na gładka papkę, następnie przelewamy do garnka, dalej postępujemy jak wyżej.
Przecier przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.