Drukuj

Pavlova z figami

Królewski tort bezowy Pavlova z figami!

Rodzaj Desery
Kuchnia Polish
Keyword bezglutenowe, figi
Przygotowanie 30 minutes
Gotowanie 1 hour 50 minutes
Razem 2 hours 20 minutes
Porcje 12 Tutaj możesz zmienić ilość porcji
Autor Anna

Składniki

Składniki na bezę

  • 180 ml białek z 6 średnich jaj w temperaturze pokojowej
  • 1 szczypta soli
  • 260 g drobnego cukru lub cukier puder
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Składniki na krem

  • 200 ml tłustej śmietany 30 lub 36%
  • 200 g serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru
  • 1 laska wanilii ziarenka z niej - opcjonalnie
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego

Dodatkowo

  • 5 sztuk fig można użyć innych owoców

Instrukcja

  1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 140 st C.

  2. Do miski miksera wlać białka, ubić je na sztywną pianę z odrobiną soli.

  3. Kiedy białka są już bardzo dobrze ubite, dodajemy po 1 łyżce cukru dokładnie ubijając po dodaniu każdej, ubicie całości zajmie nam kilkanaście minut. Po dodaniu ostatniej łyżki cukru, ubijać jeszcze przez 3 minuty, a następnie dodać mąkę ziemniaczaną i ocet, całość miksować jeszcze przez około 2 minut.

  4. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, na papierze odrysować okrąg o średnicy 19 cm, na narysowany okrąg nałożyć pianę, szybko rozsmarować dolną warstwę, na górę nałożyć pozostałą część piany, łyżką zagarnąć pianę z boków i wyciągnąć ku górze, tworząc dekoracyjne ślady.

  5. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 140 st C, po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 110 st C, suszyć bezę przez około 90 minut, po tym czasie bez powinna z wierzchu mieć chrupiącą skórkę. Wyłączyć piekarnik i zostawić w nim bezę do całkowitego wystudzenia, najlepiej na całą noc.

Przygotowanie kremu

  1. Śmietanę ubić na sztywno.

  2. Do miski włożyć mascarpone, cukier, ziarenka z wanilii i ekstrakt, zmiksować, na koniec dodać ubitą śmietanę, wszystko delikatnie połączyć.

  3. Na wierzch wystudzonej bezy nałożyć krem, na kremie ułożyć pokrojone w ósemki figi lub inne owoce.

  4. Tort można podawać polany syropem z sosny lub miodem.

  5. Smacznego!

Notatki

Krem nakładamy tuż przed podaniem i dekorujemy owocami. Beza jest nietrwałym deserem i powinna być zjedzona od razu po przygotowaniu. Pavlova przechowana z kremem i owocami do dnia następnego zmięknie i nie będzie już tak smaczna, jak zaraz po przygotowaniu.