180mlbiałekz 6 średnich jaj w temperaturze pokojowej
1szczyptasoli
260gdrobnego cukrulub cukier puder
1łyżeczkaoctu winnego
1łyżeczkamąki ziemniaczanej
Składniki na krem
200mltłustej śmietany30 lub 36%
200gserka mascarpone
4łyżkicukru
1laskawaniliiziarenka z niej - opcjonalnie
1łyżkaekstraktu waniliowego
Dodatkowo
5sztukfigmożna użyć innych owoców
Instrukcje
Piekarnik rozgrzać do temperatury 140 st C.
Do miski miksera wlać białka, ubić je na sztywną pianę z odrobiną soli.
Kiedy białka są już bardzo dobrze ubite, dodajemy po 1 łyżce cukru dokładnie ubijając po dodaniu każdej, ubicie całości zajmie nam kilkanaście minut. Po dodaniu ostatniej łyżki cukru, ubijać jeszcze przez 3 minuty, a następnie dodać mąkę ziemniaczaną i ocet, całość miksować jeszcze przez około 2 minut.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, na papierze odrysować okrąg o średnicy 19 cm, na narysowany okrąg nałożyć pianę, szybko rozsmarować dolną warstwę, na górę nałożyć pozostałą część piany, łyżką zagarnąć pianę z boków i wyciągnąć ku górze, tworząc dekoracyjne ślady.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 140 st C, po 15 minutach zmniejszyćtemperaturę do 110 st C, suszyć bezę przez około 90 minut, po tym czasie bez powinna z wierzchu mieć chrupiącą skórkę. Wyłączyć piekarnik i zostawić w nim bezę do całkowitego wystudzenia, najlepiej na całą noc.
Przygotowanie kremu
Śmietanę ubić na sztywno.
Do miski włożyć mascarpone, cukier, ziarenka z wanilii i ekstrakt, zmiksować, na koniec dodać ubitą śmietanę, wszystko delikatnie połączyć.
Na wierzch wystudzonej bezy nałożyć krem, na kremie ułożyć pokrojone w ósemki figi lub inne owoce.
Tort można podawać polany syropem z sosny lub miodem.
Smacznego!
Notatki
Krem nakładamy tuż przed podaniem i dekorujemy owocami. Beza jest nietrwałym deserem i powinna być zjedzona od razu po przygotowaniu. Pavlova przechowana z kremem i owocami do dnia następnego zmięknie i nie będzie już tak smaczna, jak zaraz po przygotowaniu.